settings icon
share icon
Întrebare

Care este cauza antisemitismului în lume?

Răspuns


De ce-i urăște lumea pe evrei? De ce antisemitismul este atât de răspândit în atât de multe națiuni? Ce e atât de rău la evrei? Istoria a arătat că, în perioade diferite din ultimii 1.700 de ani, evreii au fost alungați din peste 80 de țări. Istoricii și experții au ajuns la concluzia că există cel puțin șase motive diferite:

• Teoria rasială – evreii sunt urâți pentru că sunt o rasă inferioară.

• Teoria economică – evreii sunt urâți pentru că posedă prea multă bogăție și putere.

• Teoria străinilor – evreii sunt urâți pentru că sunt diferiți de toți ceilalți.

• Teoria țapului ispășitor – evreii sunt urâți pentru că ei sunt cauza tuturor problemelor lumii.

• Teoria deciziei – evreii sunt urâți pentru că L-au omorât pe Isus.

• Teoria poporului ales – evreii sunt urâți pentru că afirmă cu aroganță că ei sunt „aleșii lui Dumnezeu".

Există realitate în aceste teorii?

• În ceea ce privește teoria rasială, adevărul este că evreii nu sunt o rasă. Oricine din lume, orice culoare, credință sau rasă, ar avea poate deveni, prin convertire, evreu.

• Teoria economică care menționează că evreii sunt bogați nu are prea mare greutate. Istoria a arătat că, în timpul secolului XVII și XX, în special în Polonia și Rusia, evreii erau deosebit de săraci și aveau o influență nesemnificativă în afaceri sau în sistemele politice.

• În privința teoriei străinilor, în timpul secolului XVIII, evreii au încercat cu disperare să se asimileze în restul Europei. Au sperat că asimilarea va face să dispară antisemitismul. Totuși, au fost urâți și mai mult de către aceia care au pretins că evreii le vor contamina rasa cu gene inferioare. Acest lucru a fost adevărat mai ales în Germania, înainte de al Doilea Război Mondial.

• Referitor la teoria țapului ispășitor, realitatea este că evreii au fost întotdeauna urâți, lucru care îi face o țintă foarte convenabilă.

• În ceea ce privește ideea deciziei, Biblia arată clar că romanii au fost cei care L-au omorât în fapt pe Isus, cu toate că evreii au fost complici. Doar la câteva sute de ani mai târziu evreii au fost menționați ca fiind cei care L-au omorât pe Isus. Ne putem întreba de ce nu sunt urâți romanii. Isus Însuși i-a iertat pe evrei (Luca 23.34). Chiar și Vaticanul i-a absolvit pe evrei de moartea lui Isus, în 1963. Cu toate acestea, nicio declarație nu a diminuat antisemitismul.

• În cazul pretenției de a fi „poporul ales al lui Dumnezeu", evreii din Germania au respins statutul lor de „aleși", în cea de-a doua parte a secolului XIX, ca să se asimileze mai bine în cultura germană. Însă tot au suferit Holocaustul. În ziua de azi, unii creștini și musulmani pretind că sunt „poporul ales" al lui Dumnezeu, și totuși, în cea mai mare parte, lumea îi tolerează și continuă să-i urască pe evrei.

Ajungem astfel la motivul real pentru care lumea îi urăște pe evrei. Apostolul Pavel ne spune: „Căci aproape să doresc să fiu eu însumi anatema, despărțit de Cristos, pentru frații mei, rudele mele trupești. Ei sunt israeliți, au înfierea, slava, legămintele, darea Legii, slujba dumnezeiască, făgăduințele, patriarhii, și din ei a ieșit, după trup, Cristosul, care este mai presus de toate lucrurile, Dumnezeu binecuvântat în veci." (Romani 9.3-5) Adevărul este că lumea îi urăște pe evrei pentru că ea Îl urăște pe Dumnezeu. Evreii erau întâiul născut al lui Dumnezeu, poporul Lui ales (Deuteronomul 14.2). Prin patriarhii evrei, prin profeți și prin Templu, Dumnezeu i-a folosit pe evrei ca să dea Cuvântul Lui, Legea și moralitatea unei lumi aflate în păcat. El Și-a trimis Fiul, pe Isus Cristos, într-un trup de evreu, ca să răscumpere lumea aflată în păcat. Satan, stăpânitorul lumii (Ioan 14.30, Efeseni 2.2), a otrăvit mintea oamenilor cu ura lui față de evrei. Vezi, în Apocalipsa 12, o descriere alegorică a urii lui Satan (balaurul) față de națiunea evreiască (femeia).

Satan a încercat să-i șteargă pe evrei de pe fața pământului prin babilonieni, persani, asirieni, egipteni, hitiți și naziști. Dar a eșuat de fiecare dată. Dumnezeu nu a încheiat planul Lui cu Israelul. Romani 11.26 ne spune că, într-o zi, tot Israelul va fi mântuit, și acest lucru nu se poate întâmpla dacă Israel nu mai există. De aceea, Dumnezeu îi va păstra pe evrei în viitor, așa cum a păstrat rămășița lor de-a lungul istoriei, până când tot planul Lui se va îndeplini. Nimic nu poate împiedica planul lui Dumnezeu pentru Israel și pentru poporul evreu.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este cauza antisemitismului în lume?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries