settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creştin să ia antidepresive sau alte medicamente pentru sănătate mintală?

Răspuns


Atacurile de panică, tulburările de anxietate, fobiile şi depresiile afectează milioane de oameni. Atacurile de panică pot fi extrem de debilitante, devreme ce pot lovi o persoană fără atenţionare. Pentru majoritatea celor care suferă din cauza acestora, ceea ce experimentează îşi are rădăcinile în teamă: teama de respingere, teama de acceptare, teama de responsabilitate, frica de necunoscut. Ceva va declanşa teama, care va face respectiva persoană să simtă că pierde controlul. Atacurile de panică sunt adesea acute atât din punct de vedere fizic, cât şi psihologic.

Cu toate că specialiştii din domeniul medical cred că adesea afecţiunile menţionate mai sus îşi au originea în psihicul unei persoane, există momente când un dezechilibru chimic este cauza. Dacă acesta este cazul, medicaţia este adesea prescrisă pentru a ajuta la contracararea dezechilibrului, lucru care, la rândul său, tratează simptomele afecţiunii psihologice. Este lucrul acesta păcat? Nu. Dumnezeu a permis ca omul să avanseze în cunoaşterea medicamentaţiei, pe care Dumnezeu o foloseşte adesea în procesul de vindecare. Are Dumnezeu nevoie de medicamente făcute de mâna omului ca să vindece? Bineînţeles că nu! Dar Dumnezeu a ales să permită ca medicina să progreseze şi nu avem niciun motiv biblic ca să nu ne folosim de ea.

Totuşi, există o linie fină de demarcaţie între folosirea medicamentelor în scopul vindecării şi dependenţa continuă de medicamente pentru trăirea de zi cu zi. Trebuie să recunoaştem faptul că Dumnezeu este Marele Medic şi că El are puterea să vindece cu adevărat (Ioan 4.14). Trebuie să privim la Dumnezeu mai întâi de toate pentru vindecarea noastră. Medicamentaţia folosită pentru tratarea unui caz de atac de panică ar trebui folosită în măsura în care îi permite suferindului în cauză să se ocupe de cauza primară a fricii. Ar trebui folosită pentru a-i reda controlul celui aflat în suferinţă. Totuşi, mulţi pacienţi iau medicamentele pentru a evita să se adreseze adevăratei cauze a afecţiunii lor; acest lucru ar fi negarea responsabilităţii, tăgăduirea puterii de vindecare a lui Dumnezeu şi, posibil, refuzul de a le oferi altora libertatea iertării sau rezolvarea unui eveniment din trecut care ar putea contribui la afecţiune. Atunci acest lucru devine păcat şi se bazează pe egoism.

Prin luarea medicamentelor în mod limitat, pentru a trata simptomele, apoi prin bazarea pe Cuvântul lui Dumnezeu şi pe sfatul înţelept pentru a realiza transformarea în minte şi în inimă, în mod treptat, nevoia de medicamentaţie va scădea. Poziţia credinciosului în Cristos este afirmată şi Dumnezeu aduce vindecare în acele domenii cu probleme din minte şi din inimă care cauzează afectul. Cuvântul lui Dumnezeu are multe de spus cu privire la teamă şi la locul acesteia în viaţa credinciosului. Citirea următoarelor versete şi meditarea asupra lor este un leac universal. Următoarele versete transmit încredere şi luminează adevărul privitor la ceea ce implică să fii un copil de Dumnezeu: Proverbele 29.25, Matei 6.34, Ioan 8.32, Romani 8.28-39, 12.1-2, 1 Corinteni 10.13, 2 Corinteni 1.5, Filipeni 4.4-9, Coloseni 3.1-2, 2 Timotei 1.6-8, Evrei 13.5-6, Iacov 1.2-4, 1 Petru 5.7, 2 Petru 1.3-4, 1 Ioan 1.9, 4.18-19.

Dumnezeu poate vindeca în mod supranatural şi miraculos. Trebuie să ne rugăm în acest scop. Dumnezeu vindecă de asemenea prin medicamentaţie şi prin mâna doctorilor. Trebuie să ne rugăm de asemenea şi în această direcţie. Indiferent de direcţia pe care o alege Dumnezeu, încrederea noastră deplină trebuie să fie numai şi numai în El (Matei 9.22). EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creştin să ia antidepresive sau alte medicamente pentru sănătate mintală?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries