settings icon
share icon
Întrebare

Anticrist islamic? Va fi Anticrist un musulman?

Răspuns


Odată cu intensificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu din cursul ultimilor ani și în mod special datorită afirmațiilor extremiștilor musulmani șiiți cu privire la cel de-al Doisprezecelea Imam, mulți oameni au început să se întrebe în ce fel are legătură acest lucru cu prorociile Bibliei. Ca să dăm un răspuns, trebuie mai întâi să aflăm cine este cel de-al Doisprezecelea Imam și ce se așteaptă de la el să facă pentru islam. În al doilea rând, trebuie să examinăm afirmațiile musulmanilor șiiți legate de aceste speranțe și, în al treilea rând, trebuie să ne uităm în Biblie, ca ea să facă lumină în toată această chestiune.

În cadrul ramurii șiite a islamului, au fost doisprezece imami, sau lideri spirituali, desemnați de Allah. Aceștia au început cu Imamul Ali, verișor cu Mahomed, care a pretins succesiunea profetică după moartea lui Mahomed. În jurul anului 868 d.Cr., al Doisprezecelea Imam, Abu al-Qasim Muhammad (sau Mahomed al Mahdi) s-a născut celui de-al Unsprezecelea Imam. Pentru că tatăl său se afla sub persecuție intensă, Mahdi a fost trimis să se ascundă, ca să fie protejat. Pe la șase ani, a ieșit pentru scurt timp din ascunzătoare, când tatăl său a fost omorât, dar apoi s-a ascuns din nou. Se spune că de atunci s-a ascuns în peșteri și se va întoarce în mod supranatural chiar înainte de ziua judecății, ca să eradicheze toată tirania și opresiunea, aducând armonie și pace pe pământ. În teologia șiită, el este salvatorul lumii. Potrivit unui scriitor, Mahdi va combina demnitatea lui Moise, bunăvoința lui Isus și răbdarea lui Iov, într-o persoană perfectă.

Predicțiile privitoare la cel de-al Doisprezecelea Imam au o asemănare izbitoare cu profețiile biblice privitoare la vremurile sfârșitului. Potrivit profeției islamice, întoarcerea lui Mahdi va fi precedată de o serie de evenimente în timpul a trei ani de haos mondial cumplit și va domni peste arabi și peste lume timp de șapte ani. Apariția lui va fi însoțită de două învieri, una a celor răi și una a celor drepți. Potrivit cu învățăturile șiite, conducerea lui Mahdi va fi acceptată de Isus și cele două ramuri ale familiei lui Avraam vor fi reunite pentru totdeauna.

În ce fel afirmațiile musulmanilor șiiți, cum sunt cele ale președintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, au legătură cu aceasta? Ahmadinejad este un musulman foarte devotat și pretinde că trebuie el personal să pregătească lumea pentru venirea lui Mahdi. Pentru ca lumea să fie salvată, trebuie să se afle într-o stare de haos și subjugare și Ahmadinejad simte că a fost îndrumat de Allah să pregătească calea pentru acest lucru. Ahmadinejad a făcut în mod repetat afirmații cu privire la distrugerea dușmanilor islamului. Se presupune că președintele Iranului și cabinetul său au semnat un contract cu al Mahdi, în care se angajează să lucreze pentru el. Când a fost întrebat în mod direct, în 2009, de reporterul ABC Ann Curry cu privire la aceste afirmații apocaliptice, Ahmadinejad a spus: „Imamul ... va veni cu logică, cu cultură, cu știință. Va veni ca să nu mai existe războaie. Să nu mai fie dușmănie, ură. Să nu mai fie niciun conflict. Îi va chema pe toți la o dragoste frățească. Bineînțeles, se va întoarce împreună cu Isus Cristos. Cei doi vor veni înapoi împreună. Și lucrând împreună, vor umple lumea cu dragoste."

Ce au toate aceste lucruri de-a face cu Anticrist? Potrivit cu 2 Tesaloniceni 2.3-4, în zilele din urmă se va arăta un „om al păcatului", care se va opune și se va înălța pe sine mai presus de tot ceea ce se cheamă Dumnezeu. În Daniel 7, citim despre vedenia lui Daniel cu privire la patru fiare care reprezintă împărății care vor juca un rol major în planul profetic al lui Dumnezeu. Cea de-a patra fiară este descrisă (v. 7-8) ca fiind înspăimântătoare, cumplită, teribil de puternică și deosebită de toate fiarele care au venit înaintea ei. Este descrisă și ca având un „corn mic", care le-a smuls pe celelalte coarne. Acest corn mic este adesea identificat cu Anticristul. În versetul 25, se spune despre el că va rosti „vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, îi va asupri pe sfinții Celui Preaînalt și se va încumeta să schimbe vremurile și legea, și sfinții vor fi dați în mâinile lui timp de o vreme, două vremuri și o jumătate de vreme" (trei ani și jumătate). În Daniel 8, vedenia cu berbecul și țapul identifică un rege care se va ridica în zilele din urmă (v. 23-25), va nimici mulți oameni și se va ridica împotriva lui Cristos, dar acest împărat va fi înfrânt. În Daniel 9.27, este prorocit că „domnul care va veni" va încheia un legământ de șapte ani cu mulți oameni și apoi va aduce multă distrugere. Cine va fi acest Anticrist? Nimeni nu știe cu certitudine, dar s-au născut multe teorii, incluzând posibilitatea ca acesta să fie un arab.

Indiferent de aceste multe teorii, sunt câteva paralele între teologia biblică și cea șiită pe care trebuie să le luăm în considerare. Mai întâi, Biblia spune că împărăția Anticristului va stăpâni lumea timp de șapte ani, iar islamul afirmă că al Doisprezecelea Imam va conduce lumea timp de șapte ani. În al doilea rând, musulmanii anticipează trei ani de haos înainte de arătarea celui de-al Doisprezecelea Imam, iar Biblia vorbește despre trei ani și jumătate de Necaz, înainte ca Anticristul să se arate, profanând Templul evreiesc. În al treilea rând, Anticristul este descris ca fiind un înșelător care pretinde să aducă pace, dar care de fapt aduce un război la scară largă; previziunea cu privire la cel de-al Doisprezecelea Imam este că va aduce pace printr-un război general cu restul lumii.

Va fi Anticristul un musulman? Numai Dumnezeu știe. Există legături între escatologia musulmană și cea creștină? Cu siguranță par să existe corelări directe, cu toate că e ca și când ai citi descrieri ale unei mari bătălii, mai întâi din perspectiva pierzătorului, care încearcă să salveze aparențele, și apoi din perspectiva părții victorioase. Până la momentul în care vom vedea împlinirea acestor lucruri, trebuie să fim atenți la cuvintele din 1 Ioan 4.1-4: „Preaiubiților, să nu dați crezare oricărui duh, ci să cercetați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu; căci în lume au ieșit mulți proroci mincinoși. Duhul lui Dumnezeu să-L cunoașteți după aceasta: Orice duh care mărturisește că Isus Cristos a venit în trup este de la Dumnezeu; și orice duh care nu mărturisește pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Anticrist, de a cărui venire ați auzit. El chiar este în lume acum. Voi, copilașilor, sunteți din Dumnezeu și i-ați biruit, pentru că Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume."

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Anticrist islamic? Va fi Anticrist un musulman?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries