settings icon
share icon
Întrebare

Ce este angelologia?

Răspuns


Angelologia este studiul îngerilor. În ziua de azi există multe puncte de vedere nebiblice cu privire la îngeri. Unii cred că îngerii sunt ființe umane care au murit. Alții cred că îngerii sunt surse de putere impersonale. Iar alții neagă cu totul existența îngerilor. E nevoie de o înțelegere biblică a angelologiei, care să corecteze aceste credințe false. Angelologia ne spune ce ne comunică Biblia cu privire la îngeri. Este un studiu privitor la felul în care îngerii se raportează la omenire și la felul în care slujesc scopurilor lui Dumnezeu. Iată câteva chestiuni importante în cadrul angelologiei:

Ce spune Biblia despre îngeri? Îngerii sunt un soi cu totul diferit de ființe decât oamenii. Ființele omenești nu devin îngeri după ce mor. Îngerii nu devin niciodată și nu au fost niciodată ființe omenești. Dumnezeu i-a creat pe îngeri, așa cum a creat și omenirea.

Îngerii sunt masculini sau feminini? Biblia nu susține neapărat genul îngerilor ca fiind masculin sau feminin. Ori de câte ori este „atribuit" gen unui înger în Scriptură, acesta este masculin (Genesa 19.10, 12, Apocalipsa 7.2, 8.3, 10.7) și singurele nume desemnate îngerilor sunt Mihail și Gavril, în general considerate nume masculine.

Avem îngeri păzitori? Nu e nicio îndoială că îngerii buni îi protejează pe credincioși, prezintă informație, îi îndrumă pe oameni și, în general, le slujesc copiilor lui Dumnezeu. Întrebarea dificilă este dacă fiecare persoană sau fiecare credincios are sau nu un înger desemnat personal.

Cine/Ce este Îngerul Domnului? În Biblie nu este dată identitatea precisă a „Îngerului Domnului". Totuși, sunt multe „indicii" importante în privința identității lui.

Ce sunt heruvimii? Sunt heruvimii îngeri? Heruvimii sunt ființe îngerești implicate în închinarea și lauda aduse lui Dumnezeu. Pe lângă faptul că cântă laudele lui Dumnezeu, ei slujesc și ca o aducere-aminte vizibilă a maiestății și a gloriei lui Dumnezeu și a prezenței Lui care rămâne cu oamenii Săi.

Ce sunt serafimii? Sunt serafimii îngeri? Isaia capitolul 6 este singurul loc din Biblie care menționează în mod specific serafimii. Serafimii („cei aprinși, cei arzători") sunt ființe angelice asociate cu vedenia prorocului Isaia a lui Dumnezeu în Templu.

Angelologia ne oferă perspectiva lui Dumnezeu cu privire la îngeri. Îngerii sunt ființe persoane care se închină lui Dumnezeu și Îl ascultă. Uneori Dumnezeu trimite îngeri să „intervină" în cursul omenirii. Angelologia ne ajută să recunoaștem lupta care există între îngerii lui Dumnezeu și Satan și demonii lui. E foarte important să avem o înțelegere corectă a angelologiei. Când înțelegem că îngerii sunt ființe create, așa ca noi, ne dăm seama că închinarea la îngeri sau rugăciunea adresată lor Îl jefuiesc pe Dumnezeu de gloria care Îi aparține numai Lui. Dumnezeu, nu îngerii, L-a trimis pe Fiul Său să moară pentru noi, ne iubește și numai El e vrednic de adorarea noastră.

Un verset-cheie cu privire la angelologie este Evrei 1.14: „Nu sunt oare toți duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moșteni mântuirea?"

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este angelologia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries