settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificația ancorei în Biblie?

Răspuns


Ancorele sunt dispozitive nautice care asigură stabilitatea navelor în timpul furtunilor puternice, protejându-le de a fi aruncate pe mare. De-a lungul istoriei, ancorele au servit ca un dispozitiv foarte necesar pentru marinari. În Biblie, o ancoră este folosită ca simbol al speranței noastre în Isus, care ne dă stabilitate și fermitate în viață. În antichitate, ancora era folosită în operele de artă și în gravuri ca simbol al creștinismului. Ancorele apar în catacombele romane pe mormintele creștinilor, arătând speranța fermă a creștinilor în viața veșnică.

Cuvântul ancoră este menționat doar în Noul Testament. În unele pasaje se referă la o ancoră literală, dar în altele este folosit ca metaforă. Ancorele sunt menționate în relatarea călătoriei lui Pavel spre Roma în timpul unei furtuni puternice și a naufragiului ulterior (Faptele Apostolilor 27:13, 17, 29-30, 40). Se spune, de asemenea, că Isus și ucenicii Săi au ancorat barca lor în Genesaret (Marcu 6:53).

Biblia folosește o ancoră în sens figurat pentru a descrie speranța pe care o avem ca ancoră a sufletului nostru: "Pentru că Dumnezeu a vrut să facă foarte clară natura neschimbătoare a scopului Său pentru moștenitorii a ceea ce fusese promis, a confirmat-o printr-un jurământ. Dumnezeu a făcut acest lucru pentru ca, prin două lucruri neschimbătoare, în care este imposibil ca Dumnezeu să mintă, noi, care am fugit să ne agățăm de speranța pusă înaintea noastră, să fim foarte încurajați. Avem această speranță ca o ancoră pentru suflet, fermă și sigură. Ea intră în sanctuarul interior, în spatele perdelei, unde a intrat în numele nostru precursorul nostru, Isus. El a devenit Mare Preot pentru totdeauna, în ordinea lui Melchisedec" (Evrei 6:17-20). Potrivit Bible Knowledge Commentary, marinarii transportau adesea ancora într-o barcă mai mică, departe de corabie, unde putea fi aruncată (Victor, 1983, p. 797), iar aceasta este o imagine bună a lui Isus, precursorul nostru, care a intrat în cer și a făcut ca speranța noastră să fie sigură. În loc de o ancoră care se întinde în mare, ancora creștinului se întinde în cer, unde Isus mijlocește continuu pentru noi (Evrei 6:20; Romani 8:34). Noi suntem ancorați la Sfânta Sfintelor.

Potrivit Evrei 6:19, ancora sufletelor noastre este speranța moștenirii lui Dumnezeu în Hristos. Spre deosebire de definiția speranței bazată pe sentimente și plină de îndoieli, comună în lumea noastră, speranța creștinului este "o ancoră puternică și de încredere" (NLT). Speranța noastră este "fermă și sigură", deoarece se bazează pe Isus și pe promisiunile lui Dumnezeu. Speranța noastră ne ancorează în timpul anotimpurilor furtunoase ale vieții. Ni s-a dat o ancoră pentru suflet, o speranță durabilă, "sigură și de neclintit" (BLB). Toate celelalte lucruri sunt trecătoare și schimbătoare, dar Isus rămâne același (Evrei 13:8).

Când furtunile vieții îl inundă pe creștin cu teamă, îngrijorare sau îndoială, el sau ea se poate agăța de promisiunile lui Dumnezeu și poate găsi stabilitate în mântuirea pe care Isus a oferit-o. Indiferent ce se întâmplă, promisiunile lui Dumnezeu rămân. El nu vrea ca copiii Săi să fie lăsați în derivă; El vrea ca ei să fie fixați într-un loc sigur. La fel cum o ancoră fixează o corabie pentru a o proteja de a merge în derivă pe mare, tot așa și speranța noastră în Isus ne ține la pământ și ne asigură în timpul furtunilor dificile, incerte și adesea dureroase ale vieții.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificația ancorei în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries