settings icon
share icon
Întrebare

Cine au fost amoniții?

Răspuns


În toată istoria timpurie a lui Israel, găsim referiri la poporul amonit. Cine au fost amoniții, de unde au venit și ce s-a întâmplat cu ei? Amoniții au fost un popor semit, în strânsă legătură cu israeliții. În ciuda acelei relații, au fost mai adesea socotiți dușmani decât prieteni.

Lot, nepotul lui Avraam, a fost strămoșul amoniților, după ce Avraam și Lot s-au separat (Genesa 13), Lot s-a așezat în orașul Sodoma. Când Dumnezeu a distrus Sodoma și Gomora din cauza ticăloșiei lor, Lot și fiicele lui au fugit în zona muntoasă din sudul Mării Moarte. Probabil gândindu-se că sunt singurii oameni care au rămas pe pământ, fiicele lui Lot l-au îmbătat și au întreținut relații incestuoase cu el, ca să aducă pe lume copii (Genesa 19.30-38). Fiica cea mare a avut un fiu numit Moab („de la tatăl”), iar cea mai tânără l-a născut pe Ben-Ammi („fiul poporului meu”). Amoniții, urmașii lui Ben-Ammi, au fost un popor nomadic care a trăit în teritoriul Iordaniei de astăzi, și numele orașului-capitală, Amman, reflectă numele acestor locuitori antici.

În vremea lui Moise, câmpiile fertile din valea râului Iordan erau ocupate de amoriți, amoniți și moabiți. Când Israelul a ieșit din Egipt, amoniții au refuzat să le acorde vreun ajutor, și Dumnezeu i-a pedepsit pentru lipsa lor de susținere (Deuteronomul 23.3-4). Totuși, mai târziu, când israeliții au intrat în Țara Promisă, Dumnezeu le-a dat următoarea instrucțiune: „... să te apropii de copiii lui Amon. Să nu faci război cu ei și să nu te iei la luptă cu ei, căci nu-ți voi da nimic de stăpânit în țara copiilor lui Amon: am dat-o în stăpânire copiilor lui Lot.” (Deuteronomul 2.19) Semințiile israelite ale lui Gad, Ruben și jumătate din seminția lui Manase au luat teritoriul amorit, care se învecina cu amoniții.

Amoniții erau un popor păgân care se închinau lui Milcom și Moloh. Dumnezeu le-a poruncit israeliților să nu se căsătorească cu acești păgâni, pentru că mariajul mixt îi va face pe israeliți să se închine la dumnezeu falși. Solomon nu a ascultat și s-a căsătorit cu Naama, amonita (1 Împărați 14.21), cât și cu multe alte femei păgâne, și, așa cum a avertizat Dumnezeu, a fost atras în idolatrie (1 Împărați 11.1-8). Moloh a fost un zeu al focului, cu față de vițel; chipurile lui aveau brațe întinse pentru a primi bebelușii care îi erau jertfiți. La fel ca dumnezeul lor, amoniții erau plini de cruzime. Când Nahaș, amonitul, a fost întrebat de termenii unui tratat de pace (1 Samuel 11.2), a propus să scoată ochiul drept al fiecărui bărbat israelit. Amos 1.13 spune că amoniții despicau pântecele femeilor însărcinate în teritoriile pe care le cucereau.

Sub conducerea împăratului Saul, Israelul i-a învins pe amoniți și i-a făcut vasali. David a continuat acea dominare a lui Amon și mai târziu a împresurat capitala, pentru a-și întări controlul. După separarea lui Israel de Iuda, amoniții au început să se alieze cu dușmanii Israelului. Amon a redobândit o măsură de stăpânire în secolul al VII-lea î.Cr., înainte ca împăratul Nebucadnețar să-i cucerească aproape o sută de ani mai târziu. Tobia, amonitul (Neemia 2.19) era probabil un guvernator al regiunii aflate sub dominație persană, dar locuitorii erau un amestec de amoniți, arabi și alte popoare. În vremea Noului Testament, evreii se așezaseră în zonă și era cunoscută sub numele de Perea. Ultima mențiune referitoare la amoniți ca popor separat a fost în secolul al II-lea, de către Iustin Martirul, care a spus că erau foarte numeroși. La o anumită vreme în timpul perioadei romane, amoniții par să se fi absorbit în societatea arabă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine au fost amoniții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries