settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre amărăciune?

Răspuns


Amărăciunea este cinism plin de resentimente, care duce la un antagonism intens și ostilitate față de alții. Biblia ne spune: „Orice amărăciune, orice iuțime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire și orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.” Apoi continuă să ne învețe cum să tratăm o astfel de amărăciune și roadele ei: „Fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Cristos.” (Efeseni 4.31-32)

Pe post de adjectiv, cuvântul amar înseamnă „ascuțit ca o săgeată sau înțepător la gust, dezagreabil; veninos”. Ideea este aceea de apă otrăvitoare dată femeilor suspectate de comiterea adulterului în Numeri 5.18: „apele amare aducătoare de blestem”. În sens figurativ, amărăciunea se referă la o stare mintală sau emoțională care corodează sau „devorează”. Amărăciunea poate afecta o persoană care experimentează durere profundă sau orice lucru care acționează asupra minții în același fel în care acționează otrava asupra corpului. Amărăciunea este starea minții care se ține voit de sentimentele de mânie, gata de a se ofensa și în stare de a izbucni în mânie în orice moment.

Pericolul primordial în cedarea în fața amărăciunii și în a-i îngădui să ne conducă inima este faptul că e un spirit care refuză împăcarea. Drept urmare, amărăciunea duce la furie, care e o explozie în exterior a sentimentelor din interior. O astfel de furie neînfrânată și mânie duce adesea la „zarvă”, care este un egocentrism nebunesc al unei persoane mânioase care simte nevoia să-i facă pe toți să-i audă nemulțumirile. Un alt rău produs de amărăciune este defăimarea. Așa cum e folosit în Efeseni 4 (clevetirea, n.tr.), nu se referă la blasfemie împotriva lui Dumnezeu sau pur și simplu calomnii îndreptate împotriva oamenilor, ci la orice vorbire care pornește din mânie, cu intenția de a-i răni sau prejudicia pe alții.

Tot acest lucru duce la un spirit de răutate, care înseamnă intenții rele sau sentimente de ură intensă. Acest fel de atitudine este animalic și diavolesc în influențele sale. Malițiozitatea este o încercare cu bună știință de a răni o altă persoană. Prin urmare, „orice fel de răutate” trebuie îndepărtată (Efeseni 4.31).

Persoana cu amărăciune e adesea plină de resentimente, cinică, aspră, rece, implacabilă, și nu e plăcut să fii în preajma sa. Orice exprimare a acestor caracteristici e un păcat împotriva lui Dumnezeu; ele aparțin firii, nu Duhului Său Sfânt (Galateni 5.19-21). Evrei 12.15 ne avertizează: „Luați seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare și mulți să fie întinați de ea.” Trebuie să fim atenți întotdeauna să nu lăsăm ca „rădăcini de amărăciune” să crească în inima noastră; astfel de rădăcini ne vor face să rămânem lipsiți de harul lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca oamenii Lui să trăiască în dragoste, bucurie, pace și sfințenie – nu în amărăciune. Prin urmare, credinciosul trebuie întotdeauna să vegheze cu sârguință și să fie atent la pericolele amărăciunii.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre amărăciune?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries