settings icon
share icon
Întrebare

Cine au fost amaleciții?

Răspuns


Amaleciții au fost un neam de oameni menționat pentru prima dată în timpul lui Avraam (Genesa 14.7). Deși amaleciții nu sunt menționați în tabelul națiunilor din Genesa 10, în Numeri 24.20 poporul amalecit e numit „cel dintâi dintre neamuri”. Genesa 36 face referire la descendenții lui Amalec, fiul lui Elifaz și nepotul lui Esau, ca fiind amaleciți (versetul 12 și 16). Așadar, amaleciții au avut oarecum legătură cu edomiții, dar au fost diferiți de ei.

Biblia consemnează învrăjbirea de durată dintre amaleciți și israeliți și porunca lui Dumnezeu de a-i șterge pe amaleciți de pe fața pământului (Exodul 17.8-13, 1 Samuel 15.2, Deuteronomul 25.17). De ce i-ar chema Dumnezeu pe cei din poporul Lui să extermine un neam întreg e o întrebare dificilă, însă dacă privim în istorie, înțelegem câteva lucruri.

Asemenea multor popoare deșertice, amaleciții erau nomazi. Numeri 13.29 îi descrie ca fiind nativi în Negev, deșertul dintre Egipt și Canaan. Babilonienii i-au numit sute, egiptenii sittiu, și Scrisorile de la Amarna khabbati sau „jefuitori”.

Brutalitatea nepotolită a amaleciților față de Israel a început cu atacul de la Refidim (Exodul 17.8-13). Despre aceasta se readuce aminte în Deuteronomul 25.17-19, împreună cu avertizarea: „Adu-ți aminte ce ți-a făcut Amalec pe drum, la ieșirea voastră din Egipt: cum te-a întâlnit pe drum și, fără nicio teamă de Dumnezeu, s-a aruncat asupra ta pe dinapoi, asupra tuturor celor ce se târau la coadă, când erai obosit și sleit de puteri. Când îți va da Domnul Dumnezeul tău odihnă, după ce te va izbăvi de toți vrăjmașii care te înconjoară, în țara pe care Domnul Dumnezeul tău ți-o dă ca moștenire și spre stăpânire, să ștergi pomenirea lui Amalec de sub ceruri – să nu uiți lucrul acesta.”

Mai târziu, amaleciții s-au unit cu canaaniții și l-au atacat pe Israel la Horma (Numeri 14.45). În Judecătorii, s-au aliat cu moabiții (Judecătorii 3.13) și cu madianiții (Judecătorii 6.3) pentru a purta război cu israeliții. Ei au fost responsabili de distrugerea repetată a țării israeliților și a rezervelor lor de mâncare.

În 1 Samuel 15.2-3, Dumnezeu îi spune împăratului Saul: „Mi-aduc aminte de ceea ce a făcut Amalec lui Israel, când i-a astupat drumul la ieșirea lui din Egipt. Du-te acum, bate pe Amalec și nimicește cu desăvârșire tot ce-i al lui; să nu-i cruți și să omori bărbații și femeile, copiii și pruncii, cămilele și măgarii, boii și oile.”

Ca răspuns la aceasta, împăratul Saul i-a avertizat mai întâi pe cheniți, prietenii Israelului, să părăsească zona. Apoi i-a atacat pe amaleciți, dar nu a finalizat sarcina. El îi permite împăratului amalecit Agag să trăiască, ia o pradă de război pentru el și armata lui și minte cu privire la motivul pentru care a făcut acest lucru. Rebeliunea lui Saul împotriva lui Dumnezeu și a poruncilor Lui e atât de serioasă, încât e lepădat de Dumnezeu ca împărat (1 Samuel 15.23).

Amaleciții care au scăpat au continuat să facă incursiuni și să-i jefuiască pe israeliți în generațiile care s-au succedat de-a lungul a sute de ani. 1 Samuel 30 raportează despre raidul amaleciților la Țiclag, un sat din Iudeea, unde avea proprietăți împăratul David. Amaleciții au ars satul și au luat în captivitate toate femeile și toți copiii, inclusiv două soții ale lui David. David și oamenii lui i-au înfrânt pe amaleciți și i-au salvat pe toți ostaticii. Totuși, câteva sute de amaleciți au scăpat. Mult mai târziu, în timpul domniei împăratului Ezechia, un grup de simeoniți „au bătut rămășița de amaleciți” (1 Cronici 4.42-43) care locuiau în muntele Seir.

Ultima menționare a amaleciților se găsește în cartea Estera, unde Haman, Agaghitul, un urmaș al împăratului amalecit Agag, uneltește să obțină ca toți evreii din Persia să fie anihilați prin ordinul împăratului Ahașveroș. Însă Dumnezeu i-a salvat pe evreii din Persia, și, în schimb, Haman, fiii lui și ceilalți dușmani ai Israelului au fost nimiciți (Estera 9.5-10).

Ura amaleciților față de evrei și încercarea lor repetată de a distruge poporul lui Dumnezeu a dus la condamnarea lor finală. Soarta lor ar trebui să fie o avertizare pentru toți cei care încearcă să împiedice planul lui Dumnezeu sau să blesteme ceea ce El a binecuvântat (vezi Genesa 12.3).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine au fost amaleciții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries