settings icon
share icon
Întrebare

Care e înțelesul cuvântului aleluia?

Răspuns


Cuvântul aleluia este cel mai familiar în contextul „Corului Aleluia” din oratoriul Messiah de Händel. Aleluia este un cuvânt ebraic care înseamnă „lăudați-L pe Iah (Iahve)”. În limbajul modern, aleluia înseamnă „lăudați pe Domnul”.

Cuvântul aleluia din Apocalipsa 19 e folosit în cer, unde o mulțime mare s-a adunat înaintea tronului, în prezența imediată a lui Dumnezeu Însuși. E ospățul nunții Mielului. Dușmanii lui Dumnezeu au fost nimiciți, și Evanghelia a triumfat. Într-o celebrare a victoriei, tot cerul aduce laudă, un cântec de mulțumire rostit de toate ființele sfinte unite. Motivele pentru această revărsare glorioasă de laudă sunt victoria dreaptă a lui Dumnezeu asupra dușmanilor Săi (Apocalipsa 19.1-3), suveranitatea Sa (versetele 4-6) și comuniunea Sa eternă cu poporul Său (versetul 7). Sunetul revărsării de laudă și închinare e atât de copleșitor, încât apostolul Ioan poate să-l descrie numai „ca un glas de gloată multă, ca vuietul unor ape multe, ca bubuitul unor tunete puternice” (versetul 6).

Atât de mare e bucuria poporului lui Dumnezeu la ospățul nunții Mirelui (Cristos) și a Miresei (Biserica), încât aleluia este singurul cuvânt suficient de măreț să o exprime. Versiunea lui Handel a mărețului cor din ceruri, oricât de glorioasă e muzica, e numai o umbră slabă a măreției care va fi exprimată de corul ceresc atunci când vom cânta: „Aleluia! Domnul Dumnezeul nostru cel Atotputernic a început să împărățească.”

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care e înțelesul cuvântului aleluia?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries