settings icon
share icon
Întrebare

Ce trebuie să fac dacă nu mă pot decide cu cine ar trebui să mă întâlnesc?

Răspuns


Biblia nu se adresează în mod specific acestui subiect, dar ne dă indicații cu privire la ce ar trebui să căutăm la un potențial partener de căsnicie. Primul și cel mai bun sfat este să te rogi cu privire la acest lucru. Dumnezeu îți va da înțelepciune și călăuzire dacă le ceri. „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.” (Iacov 1.5)

2 Corinteni 6.14 ne instruiește: „Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul?” Prima întrebare pe care trebuie să o punem este dacă potențialul partener de căsnicie este devotat lui Dumnezeu. Dacă nu este, acea persoană nu ar trebui luată în considerare ca potențial soț/soție. Pe de altă parte, numai pentru că cineva Îl urmează pe Cristos nu înseamnă că este alegerea potrivită. A fi „înjugat potrivit” poate privi, de asemenea, dincolo de întrebarea dacă persoana este sau nu creștină. Există multe concepții diferite în creștinism, și lucrul acesta trebuie luat în considerare în alegerea unui posibil partener de căsnicie. Gândește-te cum ar fi căsătoria cu acea persoană. Sunt credințele voastre suficient de apropiate încât să fiți de acord să-i învățați pe copiii voștri aceleași doctrine? Lucrul acesta e de mare importanță.

Bărbații e important să privească la ceea ce trebuie să fie o soție creștină. „Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei, după cum și Cristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Și, după cum Biserica este supusă lui Cristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaților lor în toate lucrurile.” (Efeseni 5.22-24) Pavel ne spune că o soție trebuie să fie supusă soțului ei din dragoste. Acest lucru nu înseamnă neapărat că fata cu care te gândești să ai o relație trebuie să se supună cu totul ție. În perioada întâlnirilor ea nu e obligată să facă acest lucru. Totuși, trebuie să nu aibă un spirit rebel, ci trebuie să se supună autorităților sub care se află, din dragoste. Trebuie să fie gata să se lase condusă. Proverbele 31.10-31 ne spune cum arată „femeia cinstită”. E harnică, generoasă, binevoitoare, puternică și înțeleaptă. Poate că nu vei putea găsi toate aceste trăsături într-o persoană, dar acestea sunt trăsături de dorit și plăcute lui Dumnezeu.

Un alt verset care descrie o soție plăcută lui Dumnezeu e 1 Petru 3.1-4: „Tot astfel, nevestelor, fiți supuse și voi bărbaților voștri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câștigați fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat și în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu.” Aceasta ne spune că o femeie trebuie să fie curată și să trăiască pentru Cristos, ca să își poată câștiga soțul pierdut fără vorbe. Indică, de asemenea, faptul că nu trebuie să fie atât de preocupată de înfățișarea exterioară, cât este de viața ei spirituală.

Pentru femei, sunt câteva ilustrații pentru cum trebuie să fie soțul creștin. Deși persoana cu care te gândești să ai o relație nu e soțul tău, trebuie să urmărești calitățile care arată acest fel de dragoste. „Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Cristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană.” (Efeseni 5.25-27) Este el iubitor? Este gata să conducă oameni la Cristos și să-i ajute să fie sfinți și fără pată? Este el un lider? Un bărbat trebuie să-L iubească pe Dumnezeu și să fie gata să-și ajute frații și surorile în Cristos în strădania de a fi sfinți și plăcuți lui Dumnezeu. Trebuie să fie umil, înțelept și îndurător, așa cum a fost Cristos. Urmărește aceste calități la un bărbat, pentru că e ceea ce este plăcut lui Dumnezeu.

Nu vei găsi o persoană „perfectă” cu toate aceste calități, dar Dumnezeu te va face să vezi dacă o persoană cu care te gândești să ai o relație se străduiește să-i fie plăcută Lui. La fel ca oricare altă decizie mare în viață, relațiile trebuie tratate cu grijă, înțelepciune și gestionate cu discernământ și multă rugăciune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce trebuie să fac dacă nu mă pot decide cu cine ar trebui să mă întâlnesc?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries