settings icon
share icon
Întrebare

Cum trebuie părinții creștini să se raporteze la o fiică adolescentă care a rămas însărcinată?

Răspuns


Se pare că unul dintre lucrurile pe care creștinii și le amintesc cel mai greu e că a fi însărcinată nu e păcat. Nu e păcat să fii însărcinată în afara căsniciei. Și nu e păcat să te naști din părinți necăsătoriți. Păcat e să întreții relații sexuale în afara căsătoriei – și e la fel de păcătos pentru bărbat, cât este pentru femeie. Însă o relație intimă nebiblică e mult mai ușor de ascuns de ochii critici decât o sarcină și, din păcate, afectează mai puțin reputația unei familii în comunitatea creștină.

Oricât de dezamăgitor și copleșitor e să afli că fiica ta e însărcinată, e crucial să păstrezi perspectiva Împărăției. Păcatul a fost deja înfăptuit. Oricare ar fi fost influențele care i-au condus pe adolescenți la păcat, ele nu mai pot fi acum evitate. Situația nouă nu are de-a face cu moralitatea sexului în afara căsătoriei sau cu reputația familiei, ci cu dezvoltarea unui copil. Toți copiii sunt binecuvântări de la Dumnezeu și El are un plan pentru fiecare dintre ei (Psalmul 139.13-18). Chiar dacă împrejurările în care bebelușul vine nu sunt cele ideale, copilul e tot atât de prețios și de iubit de Dumnezeu ca oricare altul.

Fiica însărcinată e și ea prețioasă în ochii lui Dumnezeu. Rolul părinților este să-i învețe și să-i îndrume pe copii să trăiască o viață evlavioasă indiferent prin ce ar trece. Aceasta este o ocazie excelentă să facă exact acest lucru. Fata poate fi speriată, rușinată și neliniștită și e responsabilitatea părinților ei să o ajute să-și depășească emoțiile și să se întoarcă la Tatăl ei ceresc.

Unii părinți se tem că dacă-i acordă fiicei lor dragostea și suportul de care are nevoie vor încuraja comportamentul care a dus la acea sarcină. Însă, din nou, a fi însărcinată și a da naștere unui copil nu e păcat și sunt atât de multe beneficii în a sta activ și public de partea unei adolescente însărcinate. Întreține un mediu în care copilul e prețuit ca o binecuvântare. Îl încurajează pe tată să-și asume responsabilitatea fără frică. Și face avortul o opțiune mult mai puțin dezirabilă.

Dacă o familie își abandonează adolescenta însărcinată – fie și numai emoțional – va fi mult mai posibil ca ea să ia decizii dăunătoare. Poate se va gândi că singura opțiune e să se căsătorească cu tatăl copilului. E posibil să nu știe cum să aibă grijă de sănătatea ei și de cea a copilului. Alte adolescente pot observa relația tensionată și își vor ascunde situația.

În schimb, fata va fi capabilă să ia decizii mult mai înțelepte cu privire la ea și la viitorul copilului ei dacă se poate bizui pe acceptarea părinților și pe îndrumarea lor plină de dragoste. A-i îngreuna parcursul din punct de vedere emoțional nu va încuraja gândirea limpede. Părinții înțelepți o vor ajuta pe fiica lor să analizeze opțiunea păstrării copilului sau a adopției. De asemenea, poate fi benefică și implicarea tatălui și a familiei acestuia; și el trebuie să-și asume la fel de multă responsabilitate ca mama. După rugăciune susținută, părinții trebuie să comunice clar nivelul de suport pe care îl pot oferi în creșterea copilului. Folosiți-vă de centrele creștine de criză a sarcinii.

Dumnezeul nostru e un Dumnezeu puternic care poate aduce bucurie și binecuvântare chiar în urma păcatului nostru. Poate că pentru adolescenta însărcinată și familia ei urmează timpuri deosebit de dificile, însă Dumnezeul nostru este Dumnezeul care reabilitează.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum trebuie părinții creștini să se raporteze la o fiică adolescentă care a rămas însărcinată?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries