settings icon
share icon
Întrebare

Există în lume, în ziua de azi, activitate a spiritelor demonice?

Răspuns


Fantomele, bântuirile, ședințele de spiritism, cărțile de Tarot, plăcile Ouija, globurile de cristal – ce au toate acestea în comun? Ele sunt fascinante pentru mulți oameni pentru că par să ofere indicii înspre o lume necunoscută, care trece de limitele existenței noastre fizice. Şi, pentru mulți, astfel de lucruri par inocente și inofensive.

Mulți dintre cei care abordează aceste subiecte din perspective necreștine cred că fantomele sunt spiritele morților care, dintr-un motiv sau altul, nu au trecut la „următoarea etapă". Potrivit celor care cred în stafii, există trei tipuri diferite de bântuiri: (1) bântuiri reziduale (asemănătoare cu reproducerile video, fără vreo interacțiune reală cu vreun spirit). (2) Bântuiri de către spirite omenești, a căror natură este o combinație de bine și rău (dar nu nefast). Astfel de spirite pot dori pur și simplu să atragă atenția unei persoane, altele pot face farse, dar, în orice caz, ele nu le fac rău cu adevărat oamenilor. (3) Interacțiunea cu spirite neomenești sau demonice. Aceste entități se pot preface că sunt spirite omenești, dar fac rău și sunt periculoase.

Când citești despre stafii sau bântuiri din surse nebiblice, amintește-ți că numai pentru că un autor poate face referire la Biblie sau la personaje biblice (cum ar fi arhanghelul Mihail) nu înseamnă că abordează subiectul dintr-o perspectivă biblică. Când nu există nicio sursă de autoritate pentru informația furnizată de un autor, cititorul trebuie să se întrebe: „Cum știe acesta că este așa? Care este autoritatea sa?" De exemplu, cum știe un autor că demonii se prefac că sunt spirite omenești? La urma urmei, cei care abordează astfel de subiecte din surse nebiblice trebuie să-și bazeze înțelegerea pe propriile lor gânduri, pe gândurile altora și/sau pe experiențe din trecut. Totuși, bazat pe propria lor recunoaștere a faptului că demonii sunt înșelători și pot imita spiritele omenești binevoitoare, experiențele pot fi înșelătoare! Dacă vrei să înțelegi în mod corect acest subiect, trebuie să mergi la o sursă care s-a dovedit a fi precisă absolut de fiecare dată – Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia. Să ne uităm la ce spune Biblia despre astfel de lucruri.

1. Biblia nu vorbește deloc despre bântuieli. În schimb, ea ne învață că atunci când un om moare, spiritul acelui om merge în unul dintre două locuri. Dacă omul a crezut în Isus Cristos, spiritul lui este condus în prezența lui Dumnezeu, în cer (Filipeni 1.21-23, 2 Corinteni 5.8). Mai târziu, va fi reunit cu trupul lui la înviere (1 Tesaloniceni 4.13-18). Dacă un om nu crede în Cristos, spiritul lui este așezat într-un loc de chin, numit iad (Luca 16.23-24).

Fie că omul este credincios, fie că este necredincios, el nu se mai întoarce pe pământ să comunice sau să interacționeze cu oamenii, nici măcar ca să-i avertizeze pe oameni cu privire la judecata care va veni (Luca 16.27-31). Sunt doar două incidente consemnate în care o persoană decedată interacționează cu cei vii. Primul este atunci când regele Saul al Israelului a încercat să-l contacteze pe prorocul decedat Samuel, prin intermediul unui medium. Dumnezeu i-a permis lui Samuel să fie tulburat atât cât să pronunțe judecată asupra lui Saul pentru neascultarea lui repetată (1 Samuel 28.6-19). Al doilea incident a fost atunci când Moise și Ilie au interacționat cu Isus la schimbarea Lui la față, în Matei 17.1-8. Însă arătarea lui Moise și Ilie nu a avut în sine nimic „fantomatic".

2. Scriptura vorbește în mod repetat despre îngeri care se mișcă în preajmă, nevăzuți (Daniel 10.1-21). Uneori, acești îngeri interacționează cu oamenii. Spiritele rele, sau demonii, îi pot poseda în mod real pe oameni, locuind în ei și controlându-i (vezi, de exemplu, Marcu 5.1-20). Cele patru Evanghelii și cartea Faptele consemnează câteva cazuri de posesiune demonică și de îngeri buni care apar ca să-i ajute pe credincioși. Îngerii, atât cei buni, cât și cei răi, pot provoca fenomene supranaturale (Iov 1-2, Apocalipsa 7.1, 8.5, 15.1, 16).

3. Scriptura ne arată că demonii știu lucruri de care oamenii nu sunt conștienți (Fapte 16.16-18, Luca 4.41). Pentru că îngerii răi există de multă vreme, ei știu în mod natural lucruri pe care cei care trăiesc o perioadă de timp limitată nu le cunosc. Pentru că Satan are acces în mod frecvent în prezența lui Dumnezeu (Iov 1-2), e posibil ca demonilor să le fie permis să știe unele aspecte cu privire la viitor, dar acest lucru e speculativ.

4. Scriptura spune că Satan este tatăl minciunii și un înșelător (Ioan 8.44, 2 Tesaloniceni 2.9) și că se preface în „înger de lumină". Cei care îl urmează, oameni sau alte ființe, practică aceeași înșelătorie (2 Corinteni 11.13-15).

5. Satan și demonii au mare putere (comparativ cu oamenii). Chiar și arhanghelul Mihail se încrede numai în puterea lui Dumnezeu atunci când are de-a face cu Satan (Iuda 1.9). Însă puterea lui Satan e o nimica în comparație cu puterea lui Dumnezeu (Fapte 19.11-12, Marcu 5.1-20) și Dumnezeu poate folosi intențiile rele ale lui Satan ca să își ducă la îndeplinire scopurile Lui bune (1 Corinteni 5.5, 2 Corinteni 12.7).

6. Dumnezeu ne poruncește să nu avem nimic de-a face cu închinarea ocultă, la demoni sau cu lumea necurată a spiritelor. Acest lucru include folosirea mediumurilor, a ședințelor de spiritism, a plăcilor Ouija, a horoscopului, a cărților de Tarot, a transelor etc. Dumnezeu consideră aceste practici o urâciune (Deuteronomul 18.9-12, Isaia 8.19-20, Galateni 5.20, Apocalipsa 21.8), și cei care se implică în astfel de lucruri își atrag dezastrul (Fapte 19.13-16).

7. Credincioșii din Efes ne-au oferit un exemplu pentru cum să procedăm cu obiectele oculte (cărți, muzică, bijuterii, jocuri etc.). Ei au mărturisit implicarea lor în astfel de lucruri ca fiind păcat și au ars acele obiecte în public (Fapte 19.17-19).

8. Eliberarea de sub puterea lui Satan este obținută prin mântuirea lui Dumnezeu. Mântuirea vine prin credința în Evanghelia lui Isus Cristos (Fapte 19.18, 26.16-18). Încercările de a te elibera tu însuți din implicarea demonică, fără mântuire, sunt zadarnice. Isus a avertizat cu privire la o inimă lipsită de prezența Duhului Sfânt: acest fel de inimă e pur și simplu o locuință goală, gata să fie ocupată de demoni și mai răi (Luca 11.24-26). Dar atunci când omul vine la Cristos ca să primească iertarea de păcat, Duhul Sfânt vine să locuiască în el până în ziua răscumpărării (Efeseni 4.30).

O parte din activitatea paranormală poate fi atribuită lucrării șarlatanilor. Iar alte relatări cu privire la fantome și bântuiri ar fi bine să le considerăm lucrarea demonilor. Uneori acești demoni pot să nu încerce să-și ascundă natura, iar alte dăți pot folosi înșelătoria, apărând sub formă de spirite omenești lipsite de trup. Astfel de înșelătorii duc la și mai multe minciuni și la confuzie.

Dumnezeu afirmă că e o nebunie să te consulți cu morții cu privire la cei vii. În schimb, El spune: „La Lege și la mărturie!" (Isaia 8.19-20) Cuvântul lui Dumnezeu este sursa noastră de înțelepciune. Cei care cred în Isus Cristos nu trebuie să se implice în ocultism. Lumea spiritelor este reală, dar creștinii nu trebuie să se teamă de ea (1 Ioan 4.4).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există în lume, în ziua de azi, activitate a spiritelor demonice?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries