settings icon
share icon
Întrebare

Mai are Satan și acum acces în cer?

Răspuns


Satan a fost la început unul dintre sfinții îngeri ai lui Dumnezeu, dar s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu și a fost aruncat din cer (Luca 10.18). Acesta a fost doar prima etapă a judecării lui. Împărăția lui Satan a fost biruită la cruce (Ioan 12.31-32). Mai târziu, el va fi legat în adânc pentru o mi de ani (Apocalipsa 20.1-3), apoi va fi aruncat în iazul de foc pentru veșnicie (Apocalipsa 20.10).

Până la judecata lui finală, Satan este „stăpânitorul lumii acesteia” (Ioan 14.30), dar se pare că încă are acces limitat în locurile cerești. În Iov 1.6, Satan stătea în prezența lui Dumnezeu. O situație similară are loc în 2 Cronici 18.18-21, implicând un „duh de minciună”.

Având în vedere că Dumnezeu e sfânt și absolut fără păcat (Isaia 6.3), și că nici nu poate să privească răul (Habacuc 1.13), cum poate să stea Satan în cer? Răspunsul implică restrângerea suverană a păcatului de către Dumnezeu. În Iov 1, Satan stă în fața lui Dumnezeu să dea un raport despre sine. Dumnezeu a inițiat întâlnirea, conducea procedurile și a rămas în control absolut (versetul 7). Rezultatul a fost că puterea lui Satan a fost limitată (versetul 12) și Dumnezeu a fost glorificat.

Iată câteva lucruri de observat: 1) Satan nu are acces deschis în prezența lui Dumnezeu. El e convocat de Dumnezeu. 2) Vizitele sunt temporare. Timpul lui înaintea tronului lui Dumnezeu e limitat. 3) Sub nicio formă nu e contaminată puritatea cerului de prezența scurtă, ordonată de Dumnezeu a unei ființe păcătoase, „carantinate”, să zicem așa, de puterea restrictivă a lui Dumnezeu. Și 4) Accesul lui Satan e acordat numai înainte de judecarea lui finală. După judecată, Dumnezeu creează un cer nou și un pământ nou (Apocalipsa 21.1), șterge toate lacrimile din ochii noștri (versetul 4), face cunoscut Noul Ierusalim (versetul 10) și promite absența totală a păcatului (versetul 27).

Când spunem „Dumnezeu nu poate permite păcat în cer”, spunem pur și simplu că Dumnezeu nu le poate permite ființelor omenești care se află încă în păcatul lor să locuiască în prezența Lui. Dar e posibil ca Dumnezeu să-i poruncească unei ființe păcătoase să stea (temporar) în prezența Lui, pentru a o delega (Isaia 6), a-i cere un raport (Iov 1-2) sau a o judeca (Apocalipsa 20.11-15), fără să-I fie compromisă sfințenia.

Sfințenia lui Dumnezeu va mistui în cele din urmă orice păcat. Până în ziua aceea, sfințenia Lui restrânge păcatul, și acest lucru înseamnă că Satan, în anumite ocazii, e convocat scurt înaintea Creatorului lui pentru a da raport despre acțiunile lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Mai are Satan și acum acces în cer?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries