settings icon
share icon
Întrebare

Este abuzul un motiv acceptabil pentru divorț?

Răspuns


Biblia păstrează tăcerea cu privire la abuzul domestic ca motiv pentru divorț, cu toate că e evident cum așteaptă Dumnezeu să arate familia (Efeseni 5.22-33), și abuzul e împotriva a tot ceea ce e dumnezeiesc. Violența fizică împotriva unui partener de căsnicie e imorală și nu ar trebui tolerată de nimeni. Nimeni nu ar trebui să rămână într-un mediu nesigur, fie că acest lucru implică un membru din familie, un prieten, un angajator, un îngrijitor sau un străin. Abuzul fizic e și împotriva legii, și autoritățile civile trebuie primele contactate dacă are loc un abuz.

O soție care e abuzată trebuie să caute imediat un loc sigur. Dacă sunt copii implicați, și ei trebuie protejați și scoși din acea situație. Nu e deloc nebiblic să te separi de un abuzator; de altfel e corect din punct de vedere moral să te protejezi pe tine însuți și pe copii.

Biblia nu dictează niciodată divorțul, nici chiar în caz de abuz. Biblia specifică două motive acceptabile pentru divorț: abandonarea celui creștin de către un soț necredincios (1 Corinteni 7.15) și adulterul (Matei 5.32). Pentru că Biblia nu menționează abuzul ca motiv acceptat pentru divorț, avem grijă să limităm sfatul nostru la separare.

Dumnezeu permite divorțul în cazul abandonului și al adulterului, însă chiar și aceste împrejurări nu atrag în mod automat acțiune de divorț; divorțul rămâne ultimul lucru la care să recurgi. În caz de infidelitate, e mai bine ca doi creștini să se împace, decât să divorțeze. E mai bine să manifești iertarea și dragostea pe care Dumnezeu ni le dă cu mână largă (Coloseni 3.13). Împăcarea cu o persoană abuzivă e însă ceva cu totul diferit. Împăcarea cu un partener abuziv depinde în întregime de faptul ca abuzatorul să dovedească că e demn de încredere, lucru care poate dura ani de zile – în cazul în care chiar s-ar întâmpla. Separarea de un soț abuziv e cel mai probabil pe termen lung.

Odată ce separarea a fost stabilită, abuzatorul are responsabilitatea să caute ajutor. Mai întâi de toate trebuie să-L caute pe Dumnezeu. „Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate i se deschide." (Matei 7.8) Dumnezeu are puterea să vindece indivizi și relații. El trebuie să fie Domnul vieții noastre, Stăpânul bunurilor și Capul casei noastre. Ajutorul psihologic și limitările legale (ordinele de restricție) pentru un abuzator sunt și ele potrivite și astfel de mijloace sunt importante în procesul acestuia de schimbare.

Dacă un abuzator dă dovadă de schimbare evidentă, confirmată independent, relația poate fi reluată cu multă precauție. Atât soțul, cât și soția trebuie să se dedice căii lui Dumnezeu și să-și dezvolte relația cu Dumnezeu prin Cristos. „Depărtează-mă de calea necredincioșiei către Tine și dă-mi îndurarea ta, ca să urmez Legea Ta! Aleg calea adevărului, pun legile Tale sub ochii mei." (Psalmul 119.29-30) Acest angajament față de Dumnezeu trebuie să fie însoțit de sfătuire intensă din partea unui pastor de încredere sau a unui consilier licențiat credincios. Sfătuirea trebuie făcută mai întâi individual, apoi ca cuplu și, în cele din urmă, ca familie întreagă, fiindcă toți au nevoie de ajutor pentru vindecare. Schimbarea e posibilă pentru un om abuziv care se pocăiește cu adevărat și se supune umil Domnului (2 Corinteni 3.18).

Sunt un număr de semnale de alarmă pe care să le urmărim înainte să intrăm într-o relație permanentă. Din nefericire, acești indicatori pot să nu fie vizibili decât după ce are loc căsătoria, pentru că mulți abuzatori se pricep să-și ascundă adevărata natură. Însă o listă scurtă de lucruri pe care să le urmărim includ gelozia irațională, nevoia de a fi în control, un temperament aprins, cruzime față de animale, încercarea de a-l izola pe celălalt de prieteni și familie, abuz de droguri sau alcool și lipsă de respect pentru limite, intimitate, spațiu privat sau valori morale. Dacă observi unul dintre aceste semnale de avertizare la o persoană cu care intri într-o relație, te rugăm să cauți sfat de la cineva care e familiar cu situațiile abuzive.

Dacă te afli chiar acum într-o situație abuzivă, fie că abuzatorul e soț, părinte, copil, îngrijitor, profesor, rudă sau oricine altcineva, gândește-te bine că Dumnezeu nu vrea ca tu să rămâi în acea situație. Nu e voia lui Dumnezeu pentru tine să accepți abuz fizic, sexual sau psihologic. Părăsește situația, găsește pe cineva care să te ajute să stai în siguranță și implică imediat organele de aplicare a legii. Și în toate, roagă-te pentru călăuzirea și protecția lui Dumnezeu.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Este abuzul un motiv acceptabil pentru divorț?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries