settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre abuzul asupra copilului?

Răspuns


Biblia nu folosește în mod specific termenul de abuz asupra copilului. Însă ne spune că copiii au un loc special în inima lui Dumnezeu și oricine îi face rău unui copil atrage mânia lui Dumnezeu asupra sa. Atunci când ucenicii lui Isus au încercat să-i împiedice pe copii să vină la Isus, El i-a mustrat și i-a primit pe copii la El, spunând: „Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți, căci Împărăția lui Dumnezeu este a celor ca ei.” (Marcu 10.14) Apoi i-a luat pe copii în brațele Sale și i-a binecuvântat (versetul 16). Biblia promovează binecuvântarea copiilor, nu abuzul asupra lor.

Copiii sunt abuzați și tratați rău în câteva moduri diferite, care toate Îi sunt urâte lui Dumnezeu. Biblia interzice abuzul asupra copiilor prin faptul că avertizează împotriva mâniei nepotrivite. Mult prea mulți copii sunt victimele bătăilor la mânie și ale altor abuzuri fizice atunci când părinții își descarcă mânia și frustrarea asupra copiilor lor. Deși unele forme de disciplinare fizică pot fi acceptate din punct de vedere biblic, o astfel de disciplinare nu trebuie administrată niciodată cu mânie. Pavel ne aduce aminte în Efeseni: „«Mâniați-vă și nu păcătuiți.» Să n-apună soarele peste mânia voastră și să nu dați prilej Diavolului.” (Efeseni 4.26-27). Proverbele 29.22 spune: „Un om mânios stârnește certuri și un înfuriat face multe păcate.” În viața unui creștin, nu este loc de mânie nedreaptă sau necontrolată. Mânia trebuie mărturisită lui Dumnezeu și rezolvată corespunzător, cu mult înainte să ducă la abuz fizic asupra unui copil sau a altcuiva.

De asemenea, Biblia interzice abuzul asupra copilului atunci când condamnă păcatul sexual. Abuzul sexual este deosebit de devastator și avertizările împotriva păcatului sexual sunt din abundență în Scriptură. Să-l forțezi pe un copil să se implice în acte sexuale este o infracțiune oribilă, malefică. Pe lângă comiterea unui păcat sexual, făptașul atacă și inocența uneia dintre cele mai vulnerabile persoane din lume. Abuzul sexual pângărește totul cu privire la o persoană, de la percepția despre sine până la granițele fizice și la legătura spirituală cu Dumnezeu. În cazul unui copil, aceste lucruri sunt atât de incipient așezate, încât adesea sunt afectate pe viață, și fără ajutor corespunzător, e posibil să nu se vindece niciodată.

O altă cale prin care Biblia interzice abuzul asupra copilului este interzicerea abuzului psihologic sau emoțional. Efeseni 6.4 îi avertizează pe tați să nu-i „exaspereze” sau să-i provoace pe copiii lor, ci să-i crească în „mustrarea și învățătura Domnului”. Disciplinarea verbală aspră, lipsită de iubire, manipularea emoțională sau mediile instabile îndepărtează mintea copiilor de părinții lor și face ca instruirea și corectarea din partea lor să fie fără niciun rost. Părinții îi pot provoca și exaspera pe copiii lor prin solicitări nerezonabile, prin discreditarea lor sau prin băgarea de vină în mod constant, în acest fel producând răni care pot fi la fel de rele sau chiar mult mai rele decât cele produse de o bătaie fizică. Coloseni 3.21 ne spune să nu-i „întărâtăm” pe copiii noștri, ca să nu ajungă descurajați. Efeseni 4.15-16, 25-32 spune că trebuie să rostim adevărul în dragoste și să ne folosim cuvintele pentru a-i zidi pe alții și să nu lăsăm ca de pe buzele noastre să se reverse cuvinte stricate sau distructive, mai ales adresate inimii și minții fragede ale copiilor.

Este foarte limpede ce ne învață Biblia despre subiectul abuzului asupra copilului. Orice formă de abuz asupra copilului este malefică. Oricine suspectează că un copil e abuzat are obligația să raporteze la autoritățile potrivite. Oricine a fost abuzat sau a abuzat copii poate găsi speranță, vindecare și iertare în Isus Cristos. Conversarea cu un pastor sau găsirea unui consilier creștin sau a unui grup de susținere poate fi un punct bun de pornire în drumul spre reîntregire.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre abuzul asupra copilului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries