settings icon
share icon
Întrebare

Care este teoria abiogenezei? Care este definiția abiogenezei?

Răspuns


Abiogeneza este ideea că viața a apărut din materie nevie (nonviață). Acest concept s-a extins foarte mult, pe măsură ce omenirea a avansat în cunoașterea din domeniul științei, însă toate formele de abiogeneză au un lucru în comun: toate nu pot fi susținute din punct de vedere științific. Nu au existat experimente care să demonstreze abiogeneza în acțiune. Nu a fost niciodată observată într-un mediu natural sau artificial. Condițiile care se crede că au existat pe pământ sunt fie incapabile să producă componentele necesare, fie autocontradictorii. Nu s-a găsit nicio dovadă care să sugereze unde sau când s-ar fi putut produce. De altfel, tot ceea ce cunoaștem din știință în ziua de azi pare să indice că abiogeneza nu ar fi putut avea loc în nicio condiție naturală posibilă.

Conceptele de început ale abiogenezei au fost foarte simpliste. Carnea în putrefacție se umplea în curând de viermi, așadar s-a presupus despre carne că se transformă în viermi. Șoarecii erau văzuți în general în locurile unde era depozitat fân, prin urmare s-a presupus că fânul se transformă în șoareci. Tipul acesta de abiogeneză e cunoscut sub numele de „abiogeneză spontană”. Aceasta era de fapt explicația științifică populară pentru reproducerea organismelor vii până cu câteva sute de ani în urmă. Abia pe la mijlocul anilor 1800, oameni precum Pasteur au dovedit experimental că organismele vii nu pot proveni decât din alte organisme vii. Așadar, în cele din urmă știința a dovedit concluziv că singura origine posibilă pentru orice celulă vie este o altă celulă vie.

Ideile moderne legate de abiogeneză pot fi foarte complexe, și unele sunt mai scandalos de improbabile decât altele. Presupunerile sunt foarte variate, de la gurile de lavă din adâncime la locurile lovite de meteoriți și chiar la plajele radioactive. În general, toate teoriile moderne ale abiogenezei își imaginează un scenariu în care condițiile naturale creează, combină și aranjează moleculele într-un astfel de mod încât acestea încep să se automultiplice. Aceste teorii variază considerabil în ceea ce privește natura acestor condiții, complexitatea moleculelor și așa mai departe. Toate împărtășesc cel puțin un factor comun: bazat pe știința consacrată, ele sunt toate neplauzibile, până la punctul imposibilității.

O problemă cu abiogeneza modernă este complexitatea extraordinară a organismelor vii. Experimentele au dovedit că aminoacizi foarte simpli pot fi formați în condiții de laborator. Însă acești acizi separați nu sunt nici pe departe suficienți pentru a crea o celulă vie. Condițiile care creează acești acizi nu numai că ar ucide o astfel de celulă de îndată ce s-ar forma, ci, de asemenea, e improbabil să fi existat în mod real în vreun moment din istoria Pământului. Orice teorie a evoluției care pare să sugereze cum forme supersimple de viață s-ar fi putut dezvolta dintr-o singură celulă nou formată nu pot răspunde la întrebarea cum s-ar fi putut forma acea celulă întâi de toate. Nu există „prima celulă prototip”. Știința nu s-a apropiat niciodată de a produce o celulă vie care să se autosusțină, care ar fi putut fi produsă ori care ar fi putut supraviețui în condițiile necesare pentru a-i forma componentele.

S-a spus că „moartea e singura problemă a filosofiei”. Lucrul acesta poate fi sau nu adevărat, însă raportarea la moarte este o provocare pentru orice concept filosofic. Aproape în același fel, abiogeneza este cea mai mare problemă a naturalistului științific. Există multe ipoteze naturaliste despre cum ar fi putut începe viața în lipsa unui Creator sau Proiectant. Și totuși, aceste explicații pur naturale sunt cu totul respinse de știința însăși. E ironic că atât de mulți oameni declară că naturalismul științific e „dovedit”, „stabilit” sau „demonstrat” atât de clar. Însă totuși, naturalismul e legat în mod necesar de abiogeneză, un lucru imposibil din punct de vedere științific.

Dovada copleșitoare că viața nu poate veni din nonviață e o indicație puternică a faptului că naturalismul nu este un concept realist despre lume și viață. Viața fie a avut o origine naturală (abiogeneza), fie una supranaturală (designul inteligent). Imposibilitatea științifică a abiogenezei este un argument cel puțin în favoarea unui inițiator supranatural. Singura cale de a crea chiar și cele mai de bază componente necesare vieții este în condiții nonnaturale, extraordinar proiectate și strâns controlate. Acest lucru în sine face rezonabil să presupunem că viața nu poate începe fără intervenție inteligentă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este teoria abiogenezei? Care este definiția abiogenezei?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries