settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre a te ierta pe tine însuți?

Răspuns


Biblia nu vorbește niciunde despre „a te ierta pe tine însuți”. Ni se spune să-i iertăm pe alții când păcătuiesc împotriva noastră și să căutăm iertarea. Când Îi cerem iertare lui Dumnezeu pe baza faptului că Cristos a plătit deja pentru păcatele noastre și că ne-am pus încrederea în El ca Salvator și Domn, El ne iartă. Atât e de simplu (1 Ioan 1.9). Totuși, chiar dacă suntem eliberați din robia păcatului (după cum se vorbește în Romani capitolele 6-8), putem totuși alege să ne bălăcim în el și să ne purtăm ca și când nu suntem eliberați de el. La fel, în ceea ce privește sentimentele de vinovăție, putem accepta faptul că suntem iertați în Cristos sau putem crede minciuna Diavolului că încă suntem vinovați și, prin urmare, trebuie să ne simțim vinovați.

Biblia spune că atunci când Dumnezeu ne iartă, El „nu-Și mai aduce aminte de păcatele noastre” (Ieremia 31.34). Aceasta nu înseamnă că Dumnezeul atotștiutor uită pentru că ne iartă, ci că alege să nu mai aducă păcatul nostru în fața Lui și a altora. Când păcatele noastre din trecut ne vin în minte, putem alege să insistăm asupra lor (lucru care va produce sentimente de vinovăție), sau putem alege să ne umplem mintea cu gânduri despre mărețul Dumnezeu care ne-a iertat și să-I mulțumim și să-L lăudăm pentru aceasta (Filipeni 4.8). A ne aduce aminte de păcate este benefic numai când ne aduce aminte de măsura iertării lui Dumnezeu și face mai ușor pentru noi să-i iertăm pe alții (Matei 18.21-35).

Din păcate, sunt mulți oameni care „nu se iartă pe ei înșiși”, adică nu își depășesc trecutul, fiindcă chiar nu vor să își uite păcatele trecute. Unii aleg mai degrabă să continue să obțină o emoție indirectă din retrăirea în minte a păcatelor din trecut. Și acesta este un păcat care trebuie mărturisit și lepădat. Un bărbat care poftește în inima lui o femeie e vinovat de păcatul adulterului (Matei 5.28). În același fel, de fiecare dată când retrăim în minte păcatul nostru, îl comitem din nou. Dacă se întâmplă acest lucru în viața de creștin, tiparul păcat/vinovăție/păcat/vinovăție poate fi distrugător și fără finalitate.

Amintirea faptului că păcatele noastre sunt iertate ar trebui să facă mai ușor de iertat păcatele altora (Matei 7.1-5, 1 Timotei 1.15). Iertarea trebuie să ne amintească de mărețul Salvator care ne-a iertat, chiar dacă nu vom merita acest lucru niciodată, și să ne aducă mai aproape de El în ascultare din dragoste (Romani 5.10, Psalmul 103.2-3, 10-14) Dumnezeu va îngădui ca păcatul nostru să ne vină în minte (Satan îl poate avea în plan pentru un scop rău, dar Dumnezeu îl permite pentru un scop bun), dar vrea ca noi să acceptăm iertarea Lui și să ne bucurăm de harul Lui. Așadar, data viitoare când îți vin în minte păcatele din trecut, „schimbă canalul” alegând să te bazezi pe îndurarea Lui (poate fi de ajutor să faci o listă de versete care te încurajează să-I aduci laudă) și să te gândești la felul în care trebuie să detestăm păcatul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre a te ierta pe tine însuți?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries