settings icon
share icon
Întrebare

În ce aspecte e dificil să fii creștin?

Răspuns


Oricine care spune că dacă îți dedici viața lui Cristos, viața ta va deveni mai ușoară nu spune adevărul. Împlinitoare, da. Mai plină de bucurie, da. Dar mai ușoară? Nu. Sub anumite aspecte, viața devine mai dificilă după ce venim la Cristos. Lupta împotriva păcatului e mai pronunțată, printre alte motive. Lenea, lăcomia, înjuratul, mânia, invidia, centrarea în sine, materialismul, pofta, problemele de natură intimă – ispitele par fără număr. Lumea, firea și Diavolul nu se dau la o parte fiindcă am pășit într-o relație cu Cristos.

Lista de păcate veche de 2.000 de ani din Galateni 5.19-21 continuă să fie un domeniu familiar și pentru noi, cei care trăim în secolul XXI. Lista aceasta e urmată de o altă listă – roada Duhului Sfânt: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor. Schimbarea aceasta de la faptele firii la roada Duhului se poate dovedi dificilă.

Acceptarea lui Cristos ca Salvator înseamnă că primim îndreptățirea instantă înaintea lui Dumnezeu (Romani 10.10). Suntem împăcați cu El și avem toate drepturile și privilegiile unui fiu sau ale unei fiice (Ioan 1.12). Acum avem o relație cu Creatorul universului.

Ceea ce este trecut adesea cu vederea este că trebuie să-L acceptăm pe Cristos și ca Domn. A fi un copil de Dumnezeu cumpărat cu sânge înseamnă că cedăm dreptul asupra noastră înșine (1 Corinteni 6.20). Acesta este punctul în care începe sfințirea și această moarte moment de moment față de sine continuă cât timp vom trăi în trupul pământesc (Matei 16.24).

Regenerarea făcută de Duhul Sfânt declanșează un sistem de alarmă care ne anunță că lucrurile s-au schimbat. Comportamentele păcătoase în care ne simțeam odinioară confortabili acum nu ne mai fac să ne simțim așa. Felul vechi de trăire ajunge într-adevăr vechi (2 Corinteni 5.17).

A fi creștin e dificil pentru că acum trebuie să ne confruntăm viața dintr-o perspectivă diferită cu privire la lume care vine cu un set nou de valori – valorile lui Dumnezeu. Suntem afundați într-un sistem al lumii care își trâmbițează idealurile și care defăimează pe oricine obiectează. Înainte să fim mântuiți, acceptăm ceea ce spune lumea fără ca măcar să ne gândim. Nu știm nimic altceva. După ce suntem mântuiți, ochii noștri sunt deschiși pentru adevăr și putem percepe minciunile lumii. Lupta împotriva acestor minciuni poate fi dificilă.

A fi creștin e dificil pentru că, odată ce suntem mântuiți, dintr-odată înotăm în amonte, împotriva curentului lumii din jurul nostru. Cu toate că apetitul nostru se schimbă, sfințirea noastră poate fi un proces dificil. Prietenii nu ne mai înțeleg, familiile privesc cu suspiciune noile noastre implicări și asocieri. Cei pe care îi iubim se simt adesea respinși, mânioși și în defensivă. Ei nu înțeleg de ce nu mai putem continua în felul nostru obișnuit.

A fi creștin e dificil pentru că necesită creștere. Dumnezeu ne iubește prea mult să ne lase să rămânem aceiași. Creșterea poate fi adesea dureroasă și de obicei nu ne place să părăsim zona de confort, dar schimbarea pozitivă aduce întotdeauna satisfacție. Pe măsură ce creștem în asemănarea cu Cristos, ne dăm seama că Dumnezeu nu dorește doar să ne conformăm unui set de reguli. El ne vrea în întregime; vrea o viață răstignită, dăruită cu totul Lui. Prin ascultare și încredere învățăm să găsim odihnă în călăuzirea Lui.

A fi creștin e dificil pentru că trebuie să spunem constant „nu” dorințelor noastre carnale și să ne supunem Duhului Sfânt. Învățăm să facem față conflictului cu har, nu prin contraatac. Învățăm să iertăm, în loc să ținem ranchiună. Învățăm să înlocuim emoțiile fluctuante pe care le-am numit cândva dragoste cu dragostea adevărată, necondiționată. Creștem prin ocaziile de a muri față de noi înșine în fiecare zi, de a deveni ascultători.

Da, a fi creștin e dificil în multe aspecte. Dar aceasta e doar o față a poveștii. Dificultățile cu care se confruntă credincioșii nu le înfruntă de unii singuri. Dăm piept cu fiecare provocare prin puterea lui Cristos care locuiește în noi (Filipeni 4.13). Urmașul credincios al lui Cristos nu e niciodată copleșit cu totul (2 Corinteni 4.8-9).

Există răsplătiri precise, eterne pentru urmarea lui Cristos (Luca 18.29-30). Învățăm prin experiență că întotdeauna căile lui Dumnezeu sunt mai bune, mai sigure și mai demne de încredere decât căile lumii. Ascultarea noastră cu încredere de Dumnezeu devine calea spre o viață transformată, abundentă (Ioan 10.10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

În ce aspecte e dificil să fii creștin?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries