settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Sfântul Patrick și de ce sărbătorim Ziua Sfântului Patrick?

Răspuns


Patrick, pe care aproape toată lumea îl numește "Sfântul Patrick", deși nu a fost niciodată canonizat de Biserica Catolică, s-a născut într-o familie bogată în anul 387 d.Hr. în Kilpatrick, Scoția. Numele său real a fost Maewyn Succat. Activitatea sa misionară extinsă în Irlanda a fost cea pentru care Patrick este faimos. În timpul celor treizeci de ani de muncă acolo, se presupune că a convertit peste 135.000 de persoane, a înființat 300 de biserici și a numit 350 de episcopi. Patrick a murit în 17 martie 461. De peste un mileniu, irlandezii sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick în 17 martie.

Istoria consemnează că Sfântul Patrick, la vârsta de șaisprezece ani, a fost răpit de niște jefuitori irlandezi și a petrecut mai mulți ani ca sclav în Irlanda. În această perioadă a învățat diversele ritualuri, obiceiuri și limba druizilor, iar pe aceștia i-a evanghelizat în cele din urmă. Se pare că Patrick a avut un vis în care Dumnezeu i-a vorbit, spunându-i: "Corabia ta este gata." Patrick a reușit apoi să fugă din Irlanda cu o corabie. La scurt timp după aceea, a avut un alt vis în care a primit o scrisoare care era etichetată drept "vocea irlandezilor". Când a deschis-o, a auzit vocile tuturor celor pe care îi întâlnise în Irlanda rugându-l să se întoarcă.

Sfântul Patrick s-a întors în Irlanda pentru a le vorbi oamenilor despre Hristos. Deși sarcina a fost dificilă și periculoasă, el a perseverat și a reușit să construiască o bază puternică pentru creștinism. Poporul irlandez a fost receptiv la învățăturile sale, mai ales în lumina faptului că a reușit să ia câteva dintre simbolurile lor celtice și să le "încreștineze". Cea mai cunoscută dintre ilustrațiile lui Patrick este trifoiul, un anumit tip de trifoi sacru pentru druizi, pe care l-a folosit ca simbol al Trinității.

În fiecare an, milioane de oameni sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick. Este o sărbătoare națională în Irlanda, când oamenii nu lucrează, ci se închină și se adună cu familia. În Statele Unite, prima paradă de Ziua Sfântului Patrick a avut loc în New York, în 17 martie 1762. Aceasta era formată în mare parte din soldați irlandezi. Astăzi, Ziua Sfântului Patrick este sărbătorită prin purtarea de haine verzi, care simbolizează primăvara, precum și cultura irlandeză.

Ceea ce a început ca o sărbătoare religioasă a devenit o celebrare seculară a tuturor lucrurilor irlandeze. Nici Sfântul Patrick și nici Ziua Sfântului Patrick nu sunt menționate în Scriptură. Deși nu suntem deloc de acord cu unele aspecte ale teologiei pe care le-o spunea Sfântul Patrick oamneilor, faptul că, în urmă cu aproximativ 1.600 de ani, un om și-a dedicat viața proclamării Evangheliei, ceea ce a făcut ca peste o sută de mii de oameni să vină la credința în Hristos, merită cu siguranță să fie sărbătorit (Luca 15:7-10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Sfântul Patrick și de ce sărbătorim Ziua Sfântului Patrick?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries