settings icon
share icon
Întrebare

Ce a fost Templul lui Zorobabel/al doilea Templu?

Răspuns


În anul 538 î.Hr., Zorobabel, conducătorul seminției lui Iuda, a făcut parte din primul val de prizonieri evrei care s-au întors la Ierusalim (Ezra 1:1-2). Regele persan l-a numit pe Zorobabel ca guvernator al lui Iuda (Hagai 1:1) și imediat Zorobabel a început să reconstruiască Templul cu ajutorul lui Iosua, marele preot (Ezra 3:2-3, 8). Primul Templu, construit de regele Solomon, fusese distrus de babilonieni în 586 î.Hr. (2 Regi 25:8-10).

Zorobabel a avut nevoie de doi ani pentru a reconstrui temelia Templului. Apoi, construcția a fost întârziată de coloniștii samariteni ale căror propuneri prietenoase mascau o ostilitate ascunsă (Ezra 4:1-5). Ca urmare a opoziției față de construcția Templului, Persia și-a retras sprijinul pentru proiect și, timp de șaptesprezece ani, Templul a stat neterminat (Ezra 4:21).

În cele din urmă, Dumnezeu i-a trimis pe profeții Hagai și Zaharia pentru a-l încuraja și sprijini pe Zorobabel (Ezra 5:1-2), iar lucrările la cel de-al doilea Templu au fost reluate. Patru ani mai târziu, în 516 î.Hr., Templul a fost finalizat și dedicat cu mare fast (Ezra 6:16). Evreii au sărbătorit, de asemenea, Paștele (Ezra 6:19). Este interesant faptul că Zorobabel nu mai este menționat niciodată în legătură cu ceremoniile de consacrare și nici numele său nu mai este menționat după Ezra 5:1. Din acest motiv, Templul lui Zorobabel este adesea denumit simplu "al doilea Templu".

Este evident că Domnul Dumnezeu a fost mulțumit de eforturile lui Zorobabel de a-i readuce pe captivi la Ierusalim, de a construi cel de-al doilea Templu și de a restabili cultul în Templu (Ezra 3:10). La îndemnul lui Dumnezeu, Hagai i-a dat lui Zorobabel o binecuvântare specială: "«În ziua aceea, zice Domnul oştirilor, pe tine, Zorobabele, fiul lui Şealtiel, robul Meu, zice Domnul, te voi lua şi te voi păstra ca pe o pecete, căci Eu te-am ales, zice Domnul oştirilor.»" (Hagai 2:23)

În timp ce se construia cel de-al doilea Templu, un grup de evrei din Ierusalim a fost destul de dezamăgit. Evreii mai în vârstă, care își aminteau de mărimea și grandoarea primului Templu, considerau Templul lui Zorobabel un substitut slab pentru cel original. După părerea lor, nici măcar nu se putea compara cu splendoarea Templului lui Solomon. Era adevărat că Templul lui Zorobabel a fost construit la o scară mai mică și cu mult mai puține resurse. De asemenea, Templul lui Solomon adăpostise Chivotul Legământului, care nu mai era în posesia Israelului. Iar la dedicarea primului Templu, altarul fusese aprins de foc din cer și Templul fusese umplut cu Shekinah; participanții la dedicarea celui de-al doilea Templu nu au fost martori la astfel de miracole. Chiar și așa, Hagai a profețit că cel de-al doilea Templu va avea într-o zi o splendoare care va eclipsa gloria primului (Hagai 2:3-9). Cuvântul lui Hagai s-a împlinit 500 de ani mai târziu, când a intrat în scenă Isus Hristos (Luca 2:22, 46; 19:45). Templul lui Zorobabel nu era la fel de impresionant în exterior ca cel al lui Solomon, dar avea o glorie mai mare: Mesia Însuși a umblat prin curțile Templului pe care l-a construit Zorobabel.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce a fost Templul lui Zorobabel/al doilea Templu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries