settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau zeloții din Biblie?

Răspuns


În Noul Testament, unul dintre ucenicii lui Isus Hristos se numea Simon Zelotul (Matei 10:4; Marcu 3:18; Luca 6:15; Fapte 1:13). Ce era un zelot?

Zeloții erau membri ai unei mișcări politice din primul secol printre evreii din Iudeea, care căutau să răstoarne guvernul roman de ocupație. Cuvântul zelot derivă din grecescul zelotes, care înseamnă "emulator sau adept (zelos)".

Potrivit istoricului evreu Josephus, în vremea lui Hristos existau trei grupuri evreiești principale: fariseii, saducheii și esenienii. El menționează, de asemenea, un al patrulea grup, numit Zeloții, care a fost fondat de Iuda din Galileea și de fariseul Țadoc. Josephus notează că zeloții "sunt de acord în toate celelalte lucruri cu noțiunile fariseilor; dar au un atașament inviolabil față de libertate și spun că Dumnezeu trebuie să fie singurul lor conducător și Domn" (Antichități 18.1.6).

Important pentru istoria Noului Testament, zeloții au condus o rebeliune atunci când Roma a introdus cultul imperial. Marea Revoltă Evreiască a început în anul 66 d.Hr. Zeloții au reușit să cucerească Ierusalimul, dar revolta lor a eșuat în cele din urmă. În anul 70 d.Hr., romanii au distrus orașul Ierusalim și Templul. O rămășiță a zeloților s-a refugiat apoi în Masada.

Din cauza tacticilor lor adesea violente, zeloții au fost numiți unii dintre primii teroriști din lume. Deși această etichetă este doar parțial adevărată (nu toți zeloții au fost violenți), reputația zeloților ca agitatori puternici și agresivi este o lecție importantă pentru noi. Isus l-a ales pe Simon Zelotul, un om care probabil dorea să înlăture cu forța guvernul roman, și l-a ales, de asemenea, pe Matei, un vameș care lucra pentru guvernul roman. Atât Simon, cât și Matei, deși dușmani firești, făceau parte din Cei Doisprezece. Ce ilustrare frumoasă a păcii pe care o aduce Isus! Astăzi, Dumnezeu încă aduce vindecare și schimbă vieți. Cei cu un trecut violent sau cu tendințe extremiste pot fi transformați pe măsură ce Dumnezeu îi folosește pentru a răspândi vestea bună a iubirii lui Hristos pentru toți oamenii.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau zeloții din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries