settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Via Dolorosa?

Răspuns


Via Dolorosa, literalmente „drumul durerii”, este ruta tradițională din Ierusalim pe care a mers Isus în ziua răstignirii Sale de la scaunul de judecată al lui Pilat, numit și pretoriu (Matei 27.2-26), la locul răstignirii Sale pe Muntele Calvar. După ce a fost judecat de Pilat din Pont, Domnul Isus a fost bătut, batjocorit și scuipat de soldații romani (Matei 27.26-31). Apoi a fost obligat să-Și care crucea pe străzile din Ierusalim spre Golgota, unde a fost răstignit (Matei 27.32-50). Via Dolorosa e marcată acum cu paisprezece „opriri spre cruce”, comemorând paisprezece incidente care se presupune că au avut loc pe cale. Cel puțin cinci dintre aceste incidente nu sunt consemnate în Biblie, ci izvorăsc din tradiția romano-catolică. Dintre cele menționate în Scriptură, locul exact al evenimentelor în lungul drumului, cum sunt biciuirea (Ioan 19.1-3) și purtarea crucii de către Simon din Cirene (matei 27.32), nu sunt cunoscute.

Biblia nu menționează în mod specific Via Dolorosa. Tot ceea ce știm din Scriptură este că Isus Și-a dus crucea de la pretoriu la locul de pe Muntele Calvar unde a fost răstignit. Aceste două locații nu se cunosc în mod sigur, dar oriunde ar fi fost, drumul dintre ele a fost un drum într-adevăr dureros. Biciuirea și durerea fizică pe care le-a suferit Isus au fost minore în comparație cu durerea cauzată de adevărata povară pe care o purta – povara păcatelor tuturor credincioșilor. El a purtat păcatele noastre pe cruce, unde a plătit pedeapsa pentru toate.

Când creștinii meditează la drumul lui Cristos spre cruce, ni se aduce aminte ce dar prețios este salvarea noastră și ce preț a fost plătit pentru ea de către Domnul Isus. „Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, și prin rănile Lui suntem tămăduiți.” (Isaia 53.5) Când ne gândim la durerea și umilința pe care le-a suferit pentru noi, plătind un preț pe care nu l-am fi putut plăti niciodată noi înșine, nu putem decât să-L lăudăm și să Îi mulțumim și să ne dedicăm unei vieți de ascultare de El.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Via Dolorosa?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries