settings icon
share icon
Întrebare

Ce este trandafirul de Saron?

Răspuns


Cuvântul ebraic "sharon" înseamnă câmpie sau un loc plat. Câmpia Saron este câmpia de coastă dintre munții din centrul Israelului și Marea Mediterană, la nord de Iope până la Muntele Carmel. Zona este menționată în Fapte 9:35 în legătură cu orașul Lida, care se află la aproximativ 18 kilometri SE de Iope și care este numit "Lod" în Vechiul Testament (1 Cronici 8:12). Israeliții moderni au revenit la denumirea din Vechiul Testament. Acest oraș este situat în mijlocul Câmpiei Saronului. Această zonă era proverbial de fertilă și cunoscută pentru florile sale. "Trandafirul din Saron" se regăsește în Cântarea Cântărilor 2:1. Prin urmare, putem presupune că floarea "Trandafirul din Saron" este numită după regiunea Saron.

Webster's spune că "trandafirul de Saron" este o plantă rezistentă din familia macilor cu numele "Hibiscus Syriacus" și are flori albe, roșii, roz sau purpurii. Cu toate acestea, trandafirul din Saron menționat în Cântarea Cântărilor este o floare asemănătoare cu crocusul și sursa șofranului. Cuvântul ebraic habaselet folosit în Cântarea Cântărilor lui Solomon 2:1 este tradus de două ori prin "trandafir", o dată aici în Cântarea Cântărilor și o dată în Isaia 35:1. Este posibil ca traducătorii să fi folosit într-adevăr cuvântul trandafir pentru a se referi la semnificația cuvântului ebraic, care este o floare asemănătoare cu ceea ce cunoaștem acum ca fiind un crocus sau o floare cu bulb ca laleaua. NIV folosește o notă de subsol care spune "posibil un membru al familiei crocus". Prin urmare, "trandafirul din Saron" nu este chiar ceea ce am clasifica astăzi ca fiind un "trandafir", dar poate fi o plantă asemănătoare cu hibiscusul sau poate însemna un crocus sau o lalea.

Unii exegeți biblici consideră că trandafirul din Saron este Hristos, iar crinul este Biserica, Mireasa Sa. Unii dintre Părinții Bisericii Primare erau și ei pasionați de această analogie. Există unele paralele care pot fi trasate între Hristos și trandafirul din Saron, dar cele mai multe dintre ele se destramă atunci când ne dăm seama că trandafirul nu este deloc un trandafir, ci un crocus sau o lalea. În plus, în Biblie, Biserica nu este niciodată descrisă ca un crin. Unii spun că, deoarece trandafirul din Saron crește în condiții uscate, nefavorabile, el Îl simbolizează pe Isus venind din rădăcina lui Isai și David (Isaia 11:1; Apocalipsa 22:16), dar nici etichetarea casei lui Isai și David ca fiind "uscată" nu are vreo bază în Scriptură. Desigur, Isus este frumos și parfumat ca un trandafir, dar acest lucru este insuficient pentru a identifica definitiv Cântarea Cântărilor 2:1 ca fiind simbolică pentru Hristos.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este trandafirul de Saron?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries