Întrebare
Ce este Tisha B'Av?
Răspuns
Tisha B'Av este o zi de post evreiesc care comemorează mai multe tragedii pe care poporul evreu le-a îndurat, inclusiv distrugerea primului și celui de-al doilea templu. Av este a cincea lună a calendarului evreiesc, iar Tisha B'Av înseamnă "a noua zi de Av". Ziua cade în iulie sau august din calendarul gregorian. Deoarece primele două temple au fost distruse în aceeași zi calendaristică (9 Av), tradiția a atribuit o semnificație sumbră acestei zile - unii o văd ca pe o zi blestemată de Dumnezeu din cauza păcatelor naționale ale Israelului.
Tisha B'Av este ziua finală, culminantă a unei perioade de 21 de zile de doliu crescând, numită Cele Trei Săptămâni. Cele trei săptămâni sunt, de asemenea, numite Bein HaMetzarim sau "între strâmtori", deoarece Plângeri 1:3 spune: "Iuda a plecat în pribegie din pricina apăsării și muncilor grele. Locuiește în mijlocul neamurilor și nu găsește odihnă! Toți prigonitorii lui l-au ajuns tocmai când îi era mai mare strâmtorarea."
Perioada de doliu care duce la Tisha B'Av începe în luna precedentă, la 17 Tamuz, o zi care comemorează prima breșă făcută de babilonieni în zidurile Ierusalimului înainte de a distruge primul templu. În timpul celor trei săptămâni, evreii practicanți se abțin de la organizarea de sărbători publice. Nu sunt programate nunți în timpul celor trei săptămâni care preced Tisha B'Av. Accentul se pune pe doliu și pocăință. Ultimele nouă zile, începând cu 1 Av, necesită o austeritate sporită: nu se poartă haine noi, nu se mănâncă alimente plăcute și nu se face baie în afară de ceea ce este esențial.
Chiar în ziua de Tisha B'Av, evreii țin post total, stau pe podea, recită rugăciuni de doliu și citesc cartea Plângerile. Se face o excepție atunci când 9 Av cade în Sabat - în acest caz, postul și jalea sunt respectate pe 10 Av.
De-a lungul anilor, semnificația sărbătorii Tisha B'Av s-a extins, devenind o amintire a tragediilor evreiești din istorie, dar rămâne axată în principal pe distrugerea celor două temple.
După Tisha B'Av, postul este întrerupt, dar unele dintre celelalte restricții asociate cu doliul continuă până la 10 Av. Apoi încep cele șapte săptămâni de alinare, care continuă până la sfârșitul lunii Av și luna Elul. În această perioadă, atenția în sinagogi se îndreaptă către viitorul glorios pe care Dumnezeu l-a promis Israelului.
Respectarea Tisha B'Av nu este poruncită în Biblie. Ca și Purim, Tisha B'Av este o sărbătoare tradițională bazată pe scrierile evreiești necanonice și pe tradiția orală. Este posibil ca în cartea Zaharia să se facă aluzie la sărbătoarea Tisha B'Av. Bărbații din Betel au trimis o delegație la profeții din Ierusalim, întrebând: "Trebuie să plâng și în luna a cincea și să mă înfrânez, cum am făcut atâția ani?" (Zaharia 7:3). Luna a cincea este, desigur, luna Av; "postul" menționat ar fi putut fi ținut pe 9 Av. Răspunsul lui Dumnezeu la întrebarea poporului este esențial: "Când ați postit și ați plâns în luna a cincea și a șaptea, în acești șaptezeci de ani, oare pentru Mine ați postit voi?" (versetul 5). Ca în cazul oricărei sărbători religioase, Dumnezeu este mai preocupat de motivația cuiva și de starea inimii decât de ritualul în sine.
English
Ce este Tisha B'Av?