settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Țara Făgăduinței?

Răspuns


Țara Promisă este un termen care desemnează o regiune a lumii pe care Dumnezeu a promis-o ca moștenire poporului Său, Israel (Geneza 12:7; 15:18-20). Pământul făgăduit nu este denumirea oficială a granițelor Israelului, dar poartă o semnificație mai largă. Țara Promisă a fost un loc primit din partea Creatorului Pământului către un anumit grup de oameni, copiii lui Israel, în care aceștia și-au întemeiat națiunea. Israel a dobândit Pământul Făgăduinței doar prin călăuzirea lui Dumnezeu și prin intervenția Sa miraculoasă în istorie (Exodul 33:14-16; Psalmul 44:1-8; 136:10-22).

Promisiunea unui pământ pentru poporul lui Dumnezeu a început în Geneza 12, când Dumnezeu i S-a arătat lui Avram (Avraam) și i-a spus că a fost ales să fie tatăl multor neamuri. Dumnezeu a promis că îl va binecuvânta pe Avram și îl va conduce într-o țară care va aparține urmașilor săi ca moștenire durabilă. Mai târziu, Dumnezeu a confirmat această promisiune fiului lui Avraam, Isaac (Geneza 26:3) și apoi fiului lui Isaac, Iacov (Geneza 28:13).

Granițele Țării Promise erau de la Râul Egiptului (Nilul) până la Eufrat (Exodul 23:31). În momentul în care Israel a fost pregătit să ia țara, la sute de ani după Avraam, aceasta era locuită de națiuni păgâne: canaaniți, amoriți, hitiți, fereziți, heviți și iebusiți (Exodul 33:2). Când a venit timpul ca israeliții să moștenească Țara Promisă, Dumnezeu l-a ridicat pe Moise pentru a-Și scoate poporul din sclavia din Egipt și l-a folosit pe Iosua pentru a conduce o cucerire militară a Canaanului. Țara Promisă include Israelul de astăzi, inclusiv Gaza și Cisiordania, și Iordania, precum și părți din Egipt, Siria, Arabia Saudită și Irak.

Termenul de Țara Făgăduinței a fost aplicat, de asemenea, la orice tip de realizare satisfăcătoare sau la o stare de vis realizat. De exemplu, World Series ar putea fi numit "Țara Făgăduinței" a baseballului. Sau cineva ar putea spune: "După ce a primit o mărire de salariu semnificativă, Joe și-a mutat familia din cartierul de locuințe și a trecut în Țara Făgăduinței". Evrei 11:8-10 face aluzie la Țara Făgăduinței atunci când relatează călătoria lui Avraam spre noua sa casă din Canaan și apoi o echivalează cu călătoria noastră spre cetatea cerească a lui Dumnezeu (versetul 16).

Creștinii se referă uneori la cer și la viitoarea restaurare a pământului ca fiind Țara Promisă. Dumnezeu a promis o casă veșnică glorioasă pentru toți cei care Îl iubesc și care s-au încrezut în Isus Hristos pentru mântuirea lor. Țara Promisă eternă a lui Dumnezeu este moștenirea tuturor celor care vin la El prin Fiul Său (Ioan 14:6). Un imn familiar al lui Samuel Stennett descrie anticiparea pe care o simt creștinii pe măsură ce ne îndreptăm spre casa noastră cerească:

"Pe malurile învolburate ale Iordanului stau

Și arunc un ochi plin de dorințe

Spre țara frumoasă și fericită a Canaanului,

Unde se află bunurile mele.

Mă îndrept spre țara promisă,

"Mă îndrept spre țara promisă.

O, cine va veni și va merge cu mine?

Mă îndrept spre țara promisă."

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Țara Făgăduinței?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries