settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau sumerienii?

Răspuns


Sumerienii au fost un popor antic care a ocupat Sumerul, adică regiunea sudică a Mesopotamiei, care este acum sudul Irakului. Nu este clar când au sosit primii coloniști din regiune, dar aceștia erau un popor nesemit care, potrivit istoricilor, ar fi provenit din cultura Samarra din nordul Mesopotamiei sau din Asiria. Sumerienii au întemeiat multe orașe-state în sudul Mesopotamiei, iar cultura lor a prosperat acolo până în jurul anului 1700 î.Hr., când Babilonul i-a supus pe sumerieni și a preluat controlul regiunii în timpul domniei lui Hammurabi, ultimul rege sumerian.

Sumerienilor li se atribuie crearea uneia dintre primele forme de scriere, cuneiformă, care este alcătuită dintr-o serie de semne în formă de pană, sculptate în lut cu un stilou. Faimoasa Epopee a lui Gilgameș a fost scrisă în cuneiformă, și arheologii au avut nevoie de mult timp pentru a o descifra. După ce a fost tradusă, aceștia au descoperit că Epopeea lui Gilgameș este o poveste eroică despre un rege sumerian. Manuscrisul descrie aventurile îndrăznețe ale lui Gilgameș și ale lui Enkidu, un om sălbatic care a fost creat inițial de zei pentru a lupta împotriva lui Gilgameș, dar care se împrietenește cu acesta și luptă alături de el. Epopeea conține, de asemenea, o relatare fascinantă a unui mare potop care are multe asemănări cu relatarea din Geneza.

Sumerienii au fost, de asemenea, constructorii orașului-stat Ur și ai ziguratului din Ur, o structură impresionantă construită în cinstea zeității sumeriene a lunii, Nanna. Arheologia sugerează că sumerienii erau războinici puternici, pricepuți în agricultură, arhitectură și literatură.

Sumerienii au cultivat terenurile fertile de lângă râurile Tigru și Eufrat, iar istoricii i-au clasificat pe sumerieni drept "proto-eufrateeni". Tigrul și Eufratul sunt două dintre cele patru râuri menționate în Geneza 2:14 care curgeau din Grădina Edenului. Astăzi, aceste râuri au încă o sursă comună, în munții Turciei, din care curg prin Siria și Irak. Această zonă a devenit mai târziu cunoscută sub numele de "Semiluna Fertilă" și "leagănul civilizației", deoarece acolo a înflorit agricultura, iar popoarele din acea regiune au dezvoltat sticla, roata și tehnicile de irigare.

Sumerienii au o legătură cu istoria biblică. În Biblie, Ur este menționat ca fiind casa lui Avram, sau Avraam, care a devenit primul patriarh evreu și, mai târziu, tatăl spiritual al tuturor celor care vor avea credință în Dumnezeu (Geneza 17:5; Fapte 3:25; Romani 4:12, 16). Biblia ne spune că Avram era un descendent al lui Sem (Geneza 11:10-26), deci era un semit care trăia în Sumer, sau în sudul Mesopotamiei, când Domnul i-a vorbit și i-a spus să își părăsească familia și țara părinților săi și să meargă într-o țară nouă (Geneza 12:1). Prin credință (Evrei 11:8-9), Avram a luat-o pe soția lui, Sarai, pe nepotul său Lot și toate posesiunile lor și au părăsit țara lor și au călătorit spre Canaan, care este Libanul și Israelul de astăzi. Mulți cercetători consideră, de asemenea, că referirile biblice la "Șinear" din Geneza 10:10 și 11:2 înseamnă Sumer.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau sumerienii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries