settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Steaua lui David și este ea un lucru biblic?

Răspuns


Nu există în Biblie referire la Steaua (sau scutul) lui David. Sunt câteva povestiri rabinice despre originea Stelei lui David. Acestea variază de la a fi forma scutului lui David, la a fi simbolul de pe inelul cu sigiliu (pecetea) lui Solomon și la a fi o invenție a lui Bar Kokhba, liderul evreu care a condus ceea ce e cunoscut sub numele de Revolta lui Bar Kokhba împotriva Imperiului Roman, în 132 d.Cr. Mekubbalim (urmașii lui Cabala) pretind că simbolul are puteri magice. Nu există suport explicit istoric sau arheologic care să susțină aceste afirmații.

Steaua constă din două triunghiuri împletite: unul indicând în sus către Dumnezeu și celălalt indicând în jos spre om, simbolizând relația dintre cei doi – „interpretarea a două tărâmuri” (sursa: Franz Rosenzweig, Star of Redemption, 1912). Rosenzweig spune că cele șase puncte reprezintă două triade: creația, revelația și răscumpărarea, împreună cu Dumnezeu, Israel și lumea neamurilor. Acestea sunt caracterizate alternativ de Eder ca reprezentând cele șase aspecte ale Duhului Divin conform cu Isaia 11.2 (Eder, The Star of David, p. 73). Cabala ne învață că cele șase puncte indică măsura suveranității lui Dumnezeu (nord, sud, est, vest, sus, jos). Steaua are douăsprezece linii care delimitează perimetrul său, posibil reprezentând cele douăsprezece seminții ale lui Israel.

Cele mai timpurii descoperiri arheologice care poartă acest semn sunt piatra funerară a unui evreu din Tarentum, Italia, datând din secolul al III-lea, și apariția ei pe peretele unei sinagogi din secolul al VI-lea dintre granițele Israelului antic. A fost folosită destul de rar până la adoptarea sa oficială de către evrei în Praga, în secolul al VII-lea, și mai târziu de mișcarea sionistă, în 1897. Germania nazistă a folosit simbolul pentru a-i marca pe evreii dintre granițele sale, și după multă dezbatere, a ajuns să fie folosită pe steagul național al Israelului reconstituit în 1948. Ca urmare, Steaua lui David e acum recunoscută universal ca reprezentând iudaismul, Israelul și sionismul.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Steaua lui David și este ea un lucru biblic?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries