settings icon
share icon
Întrebare

Cine a fost Simon din Cirene?

Răspuns


Simon din Cirene este menționat în trei din cele patru evanghelii ca fiind omul care a fost forțat de soldații romani să ducă crucea lui Isus în afara Ierusalimului. Locul său de origine i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă era de origine africană (și, prin urmare, negru) sau dacă pur și simplu s-a născut acolo, așa cum au fost mulți alții de origine greacă, romană și evreiască.

Cirene era situat în Libia de astăzi, pe coasta de nord a continentului african. Fondată de greci în 630 î.Hr. și mai târziu cu o importantă populație evreiască, Cirene era capitala districtului roman Cirenaica în momentul răstignirii lui Isus. Până atunci, în Cirene trăia un număr mare de evrei vorbitori de limbă greacă sau eleniști.

Mulți evrei din Cirene se întorseseră în Israelul lor natal și făceau parte dintr-o comunitate din Ierusalim numită Sinagoga Izbăviților, care cuprindea evrei din multe alte provincii, inclusiv din Alexandria (Egipt), Cilicia și Asia (Faptele Apostolilor 6:9). Luca consemnează că bărbați din Cirene se numără printre cei convertiți la Cincizecime (Fapte 2:10). După martiriul lui Ștefan (Faptele Apostolilor 7), credincioșii din Cirene au fost printre primii care au fost împrăștiați de persecuția din Ierusalim; ajungând în Antiohia, ei au predicat neamurilor de acolo (Faptele Apostolilor 11:20). Acești credincioși au avut un rol esențial în formarea Bisericii din Antiohia, unde, pentru prima dată, "ucenicilor li s-a dat numele de creştini" (Faptele apostolilor 11:26).

Simon din Cirene este menționat în Matei, Marcu și Luca. Matei consemnează doar numele său și locul de origine (27:32), dar Marcu și Luca spun că era "se întorcea de la câmp" (Luca 23:26). Marcu, în mod neobișnuit, oferă cele mai multe informații despre Simon, adăugând că era "tatăl lui Alexandru și al lui Rufus" (Marcu 15:21), oameni evident bine cunoscuți de cititorii lui Marcu. Se speculează că Rufus care este menționat aici ar putea fi același om pe care Pavel îl salută în scrisoarea sa către Roma, pe care îl numește "ales în Domnul" și a cărui mamă "mi-a fost mamă și mie" (Romani 16:13). Cunoașterea de către Pavel a familiei lui Rufus indică faptul că, la un moment dat, aceștia au locuit mai la est.

Deci, indică vreunul dintre aceste lucruri dacă Simon era negru? Nu știm cu siguranță. Există întotdeauna posibilitatea ca Simon să fi fost un african care s-a convertit la iudaism sau să fi fost de origine mixtă. Cu toate acestea, având în vedere că oamenii de neam evreu trăiau în întregul Imperiu Roman, este, de asemenea, posibil ca Simon din Cirene să fi avut pielea măslinie.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine a fost Simon din Cirene?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries