settings icon
share icon
Întrebare

Cine sunt semiții?

Răspuns


Semiții sunt un grup de popoare din Orientul Apropiat și din Africa care descind din Sem. Numit tatăl semiților, Sem a fost fiul lui Noe. El și alți șapte membri ai familiei sale au intrat în corabie, au scăpat de potop și au trăit pentru a repopula pământul. Prin Sem a trecut linia de descendență până la Mesia, Isus Hristos. Strănepotul lui Sem, Eber, a fost tatăl celor care au fost numiți în cele din urmă "evrei", inclusiv al lui Avram (vezi Geneza 10 și 11 pentru mai multe informații despre linia lui Sem).

În Geneza 10:22 sunt menționați cei cinci fii ai lui Sem: Elam, Ashur, Arphacșad, Lud și Aram. Urmează alți douăzeci și unu de descendenți ai lui Sem: "Fii lui Aram: Uţ, Hul, Gheter şi Maş. Arpacşad a născut pe Şelah, şi Şelah a născut pe Eber. Lui Eber i s-au născut doi fii: numele unuia era Peleg[a], numit aşa pentru că pe vremea lui s-a împărţit pământul, iar numele fratelui său era Ioctan. Ioctan a născut pe Almodad, pe Şelef, pe Aţarmavet, pe Ierah, pe Adoram, pe Uzal, pe Dicla, pe Obal, pe Abimael, pe Seba, pe Ofir, pe Havila şi pe Iobab. Toţi aceştia au fost fiii lui Ioctan. Ei au locuit de la Meşa, cum mergi spre Sefar, până la muntele răsăritului. Aceştia sunt fiii lui Sem, după familiile lor, după limbile lor, după ţările lor, după neamurile lor. Acestea sunt familiile fiilor lui Noe, după spiţa neamului lor, după neamurile lor." (Geneza 10:23-31)

Se știe că elamiții, asirienii, lidienii, arameii și mai multe seminții arabe erau descendenți ai lui Sem. O parte dintre aceste grupuri de popoare vorbeau limbi înrudite în Antichitate. Aceștia sunt semiți.

Descendenții lui Sem s-au răspândit geografic din Lidia până în Siria, Asiria și Persia. Armenia a stabilit granița nordică, în timp ce Marea Roșie și Golful Persic au creat granița sudică. În prezent, membrii grupurilor de limbi semitice sunt împrăștiați în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu.

Cercetătorii în filologie, studiul limbilor, clasifică în mod tradițional familia de limbi semitice în trei diviziuni topografice. Semitica orientală (uneori clasificată drept nord-estică) a fost folosită în Babilonul și Asiria antice și include limba acadiană. Clasificarea nord-vestică include limbile ebraică, aramaică, canaanită, siriană, feniciană, samariteană, palmireană, nabateeană, eblaită și ugaritică. Limbile semitice sudice includ araba, sabeana, mineana și etiopiana. Dintre cele peste 70 de forme diferite cunoscute de limbi semite, unele conțin biblioteci vaste de literatură; altele au doar o colecție mică, iar unele rămân în întregime nescrise. Limbile semitice moderne de uz comun includ ebraica, araba, neo-aramaica, amharica și malteza.

Astăzi, antisemitismul este un termen care a ajuns să însemne "prejudecată sau ostilitate față de evrei ca grup religios, cultural sau rasial". Potrivit Enciclopediei Britannica, cuvântul antisemitism a fost introdus în 1879 de Wilhelm Marr, un agitator german care l-a folosit pentru a descrie campaniile antievreiești care aveau loc în Europa Centrală la acea vreme. Termenul este, de fapt, o denumire greșită, deoarece antisemitismul adevărat ar implica discriminarea împotriva oricărei persoane de origine semitică, inclusiv arabi, etiopieni și alți semiți.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Cine sunt semiții?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries