settings icon
share icon
Întrebare

Ce este Scara lui Iacov?

Răspuns


Termenul "Scara lui Iacov" a devenit o expresie comună - a fost folosit ca titlu de film, titlu de carte, nume de floare și chiar ca nume de dispozitiv electric. Dar de unde a apărut această expresie?

Geneza 28:10-12 menționează pentru prima dată "Scara lui Iacov" când spune: "Iacov a plecat din Beer-Şeba şi şi-a luat drumul spre Haran. A ajuns într-un loc unde a rămas peste noapte, căci asfinţise soarele. A luat o piatră de acolo, a pus-o căpătâi şi s-a culcat în locul acela. Şi a visat o scară rezemată de pământ, al cărei vârf ajungea până la cer. Îngerii lui Dumnezeu se suiau şi se coborau pe scara aceea."

În acest pasaj, Dumnezeu i Se descoperă lui Iacov și reafirmă legământul încheiat cu Avraam, promițându-i lui Iacov (care mai târziu va fi numit Israel) că urmașii săi vor fi mulți și că Țara Făgăduinței va aparține într-o zi urmașilor săi. În această vedenie, Iacov vede ceva asemănător cu o scară sau o treaptă (cuvânt ebraic: sullam) care semnifică o legătură între Dumnezeu și om. În acest caz, Dumnezeu a fost Cel care a oferit mijloacele necesare pentru a Se lega de om, spre deosebire de oamenii din Babel din Geneza 11, care au încercat să ajungă la cer prin propriile acțiuni, fără ajutorul lui Dumnezeu.

Aceste două pasaje din Scriptură reflectă școli de gândire diferite în ceea ce privește problema mântuirii: Un grup încearcă să ajungă în rai pe baza propriilor acțiuni în afara ajutorului lui Dumnezeu, dar celălalt grup are acces la rai pe baza dispozițiilor lui Dumnezeu și numai a dispozițiilor lui Dumnezeu.

În calitate de creștini, noi vedem acest vis al lui Iacov ca fiind foarte simbolic, reprezentându-L pe Mijlocitorul, Isus Hristos, care a venit pe pământ și a devenit "scara" care ne permite să ne reconectăm la relația cu Dumnezeu, relație care a fost frântă din cauza păcatului. Romani 5:1-2 spune: "Deci, fiindcă suntem socotiţi neprihăniţi prin credinţă, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. Lui Îi datorăm faptul că, prin credinţă, am intrat în această stare de har în care suntem şi ne bucurăm în nădejdea slavei lui Dumnezeu."

Potrivit Bibliei, Isus a fost "Scara lui Iacov" pentru noi, care a venit pe pământ, din neamul lui Iacov, prin voia lui Dumnezeu, și ne-a răscumpărat, ca noi să putem trăi în rai pentru totdeauna.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este Scara lui Iacov?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries