settings icon
share icon
Întrebare

Are Satan puterea să controleze vremea?

Răspuns


Numărul în creștere de dezastre naturale și furtuni teribile i-a făcut pe mulți oameni să se întrebe cine controlează vremea, Dumnezeu sau Satan? Unii indică descrierea lui Satan ca fiind „domnul puterii văzduhului” din Efeseni 2.2 și „dumnezeul veacului acestuia” din 2 Corinteni 4.4 ca dovadă a faptului că Satan are control asupra vremii. O examinare a Scripturii arată că orice influență ar avea Satan și demonii lui asupra vremii, ea este restricționată de suveranitatea absolută a lui Dumnezeu. Diavolul, „potrivnicul” nostru, trebuie luat în serios; trebuie să fim conștienți de existența lui și de puterea lui limitată asupra lumii seculare. În același timp, Satan, un înger căzut înfrânt, e supraomenesc, dar nu divin, având numai puterea pe care I-o permite la urma urmei Dumnezeu (2 Tesaloniceni 2.6-11).

Dacă Satan poate avea impact asupra vremii, va fi numai cu permisiunea lui Dumnezeu și în mod restrâns, cum a fost în cazul lui Iov. Dumnezeu i-a permis lui Satan să-i provoace necaz lui Iov pentru a-l testa, și acest lucru a inclus „focul lui Dumnezeu” (probabil trăsnet) care „a căzut din cer și a aprins oile și pe slujitorii tăi și i-a ars de tot” (Iov 1.16) Apoi a urmat un „vânt mare” (posibil o tornadă) care a distrus casa fiului mai mare și i-a ucis pe copiii lui Iov (versetele 18-19). Așadar, dacă focul din cer și tornada au fost într-un fel cauzate de Satan, tot au fost sub controlul absolut al lui Dumnezeu, pentru scopurile Lui.

Dumnezeu, nu Satan, e Cel care controlează vremea (Exodul 9.29, Psalmul 135.6-7, Ieremia 10.13).

Dumnezeu controlează cerurile și ploaia (Psalmul 77.16-19).

Dumnezeu controlează vântul (Marcu 4.35-31, Ieremia 51.16).

Dumnezeu menține și susține universul (Evrei 1.3).

Dumnezeu are putere asupra norilor (Iov 37.11-12, 16).

Dumnezeu are putere asupra fulgerului (Psalmul 18.14).

Dumnezeu are putere asupra întregii naturi (Iov 26).

Dumnezeu e în controlul tuturor lucrurilor, inclusiv a vremii. Prin providența Lui, Dumnezeu le asigură cele necesare copiilor Lui și Se îngrijește de ei, dar îi permite, de asemenea, lui Satan, demonilor și omenirii să-și exercite voința lor limitată pentru a comite acte de păcat, răutate și fărădelege. Aceste făpturi sunt pe deplin responsabile de toate dezastrele provocate de mâna omului și de toate tragediile pe care le cauzează. Știm că Dumnezeu a rânduit tot ceea ce se va petrece (Efeseni 1.11, Romani 11.36) și, prin urmare, mâna Lui invizibilă se află în durerea noastră, chiar dacă nu poate păcătui sau să fie cel care înfăptuiește răul (Iacov 1.13-17).

Nu poate exista suferință fără rost pentru credincios, fie că suferința e cauzată de omenire sau de un eveniment natural. Nu putem ști de fiecare dată de ce se întâmplă fapte rele sau dezastre naturale, dar putem fi liniștiți că în toate încercările și necazurile noastre Dumnezeu face ca toate lucrurile să lucreze împreună pentru gloria Lui și pentru binele nostru veșnic (Romani 8.18-28).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Are Satan puterea să controleze vremea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries