settings icon
share icon
Întrebare

De ce a crezut Satan că Îl poate învinge pe Dumnezeu?

Răspuns


E greu de imaginat ca o ființă precum Lucifer (Satan) să creadă că se poate numai și lupta cu Dumnezeu, darămite să-L și învingă. Până și cea mai depravată minte trebuie să fie în stare să vadă că o creatură nu poate în niciun chip să se lupte cu Creatorul. Totuși, Satan a încercat să-L detroneze pe Dumnezeu și se luptă cu tot dinadinsul până în ziua de azi să sfideze autoritatea lui Dumnezeu, să-I împiedice planurile și să-i hărțuiască pe oamenii Lui.

Probabil o parte din explicație este că mândria l-a orbit pe Satan să vadă realitatea. Două pasaje din Vechiul Testament (Isaia 14.12-15 și Ezechiel 28.11-19) vorbesc despre poziția de la început a lui Satan și despre motivele pentru pierderea acelei poziții. Ele vorbesc despre o ființă angelică înălțată, una dintre creaturile lui Dumnezeu, care a devenit mândră. El a hotărât să ia tronul lui Dumnezeu pentru el însuși. Dar Dumnezeu l-a înlăturat din poziția lui.

Influența lui Satan în lucrurile lumești este arătată clar (Ioan 12.31). Satan este extrem de inteligent. Prin inteligența lui el i-a înșelat pe Adam și pe Eva și a preluat domnia lor asupra lumii pentru el însuși (Genesa 1.26, 3.1-7, 2 Corinteni 11.3). Istețimea lui îl capacitează să-și ducă la îndeplinire lucrarea de amăgire aproape după plac, cu toate că puterea lui e supusă restricțiilor lui Dumnezeu (Iov 1.12, Luca 4.6, 2 Tesaloniceni 2.7-8). El are obținute anumite victorii – cu toate că în cadrul granițelor pe care i le-a pus Dumnezeu – și poate că aceste victorii îi permit să continue în iluzia că poate avea victorie asupra lui Dumnezeu Însuși.

Frâiele lui Dumnezeu asupra activităților lui Satan sunt ilustrate prin faptul că Satan Îi cere permisiunea lui Dumnezeu să îi provoace necazuri lui Iov (Iov 1.7-12). Lui Satan i se permite să le provoace necaz copiilor lui Dumnezeu (Luca 13.16, 1 Tesaloniceni 2.18, Evrei 2.14), dar nu i se permite niciodată să câștige o victorie decisivă asupra lor (Ioan 14.30-31, 16.33). O parte din ambiția continuă a lui Satan de a-L înlocui pe Dumnezeu este tânjirea lui pasionată să obțină închinarea din partea altora (Matei 4.8-9, Apocalipsa 13.4, 12). Satan este „cel rău” (Matei 13.19, 38), în timp ce Dumnezeu este „Sfântul” (Isaia 1.4).

Natura lui Satan e malițioasă. Eforturile lui în a I se opune lui Dumnezeu, poporului Lui și adevărului Lui sunt neobosite (Iov 1.7, 2.2, Matei 13.28). Întotdeauna se opune binelui oamenilor (1 Cronici 21.1, Zaharia 3.1-2). Prin rolul lui în a introduce păcatul în familia umană (Genesa 3), Satan a dobândit puterea morții – o putere pe care Cristos a înfrânt-o prin răstignirea și învierea Lui (Evrei 2.14-15). Satan L-a ispitit pe Cristos în mod direct, încercând să-L ducă la compromis promițându-I autoritate și putere lumească (Luca 4.5-8).

În ciuda autoamăgirii lui Satan că Îl poate învinge pe Dumnezeu, Satan e destinat eșecului. Înfrângerea lui finală e prezisă în Ioan 12.31, Apocalipsa 12.9 și 20.10. Moartea lui Cristos pe cruce este baza pentru înfrângerea finală a lui Satan (Evrei 2.14-15, 1 Petru 3.18, 22). Acel eveniment a fost punctul culminant a unei vieți fără păcat în timpul cărei Isus a triumfat asupra dușmanului în mod repetat (Matei 4.1-11, Luca 4.1-13). Satan probabil că s-a bucurat de moartea lui Cristos, crezând că e o victorie pentru el, dar la fel ca toate victoriile lui, aceasta, de asemenea, a fost de scurtă durată. Când Isus S-a ridicat din mormânt, Satan a fost înfrânt încă o dată. Victoria finală va veni atunci când Isus Se va întoarce și Satan va fi aruncat în iazul de foc (Apocalipsa 20.1-15).

Moartea și învierea lui Cristos îi asigură credinciosului putere și victorie asupra păcatului. Avem asigurarea că „Dumnezeul păcii va zdrobi în curând pe Satana sub picioarele voastre”. (Romani 16.20). Dar o astfel de victorie personală depinde de harul lui Dumnezeu și de puterea Lui în viața și în voința noastră să ne ofere împotrivire față de ispitele lui Satan (Efeseni 4.25-27, Iacov 4.7, 1 Petru 5.8-9). Pentru a-i ajuta pe creștini să câștige această bătălie împotriva lui Satan, Dumnezeu le-a pus la dispoziție puterea sângelui lui Cristos (Apocalipsa 12.11), rugăciunea continuă a lui Cristos în cer pentru credincioși (Evrei 7.25), călăuzirea Duhului Sfânt (Galateni 5.16) și diverse arme pentru războiul spiritual (Efeseni 6.10-18).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce a crezut Satan că Îl poate învinge pe Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries