settings icon
share icon
Întrebare

Poate Satan să ne citească mintea și să ne cunoască gândurile?

Răspuns


În primul rând, e important să ne amintim că Satan nu e omniprezent – nu poate fi în mai mult de un loc o dată. Numai Dumnezeu e pretutindeni și numai Dumnezeu cunoaște totul, în timp ce Satan trebuie să se bazeze pe armata lui de demoni care să-i împlinească poruncile.

Poate Satan și/sau demonii lui să ne citească gândurile? Nu. 1 Împărați 8.39 spune că numai Dumnezeu cunoaște inima fiecărui om. Nimeni altul nu are această capacitate. Dumnezeu știe ce vom spune înainte să putem spune acel lucru, când încă gândurile sunt formulate (Psalmul 139.4). Isus, fiind Dumnezeul întrupat, a demonstrat capacitatea divină de a cunoaște gândurile oamenilor: „El Însuși știa ce este în om.” (Ioan 2.25, cf. Matei 9.4, Ioan 6.64)

Biblia ne învață că Satan este puternic. Cel mai probabil a fost cel mai înalt în rang dintre toți îngerii căzuți și a avut suficientă putere de convingere încât să convingă o treime dintre îngeri să i se alăture în rebeliunea lui (Apocalipsa 12.4). Chiar și după căderea lui Satan, nici măcar arhanghelul Mihail nu a îndrăznit să-l confrunte fără ajutorul Domnului (Iuda 1.9). Satan este „domnul puterii văzduhului, [duhul] care lucrează acum în fiii neascultării” (Efeseni 2.2b). Totuși, puterea lui Satan e limitată, și citirea minții noastre pare să fie dincolo de capacitățile sale.

Ar fi nevoie de omnisciență ca Satan și demonii lui să ne citească mintea, lucru pe care nu îl au. Dumnezeu este singurul care ne poate cunoaște gândurile. Totuși, Satan și demonii lui au observat și au ispitit ființele omenești de mii de ani. Cu siguranță au învățat niște lucruri despre noi de-a lungul anilor. Chiar și fără capacitatea de a ne cunoaște gândurile, pot face o presupunere bine informată cu privire la ce ne gândim și apoi să încerce să folosească acest lucru în avantajul lor. De aceea ni se poruncește „supuneți-vă dar lui Dumnezeu” (Iacov 4.7a), înainte să ni se spună „împotriviți-vă diavolului” (Iacov 4.7b).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Poate Satan să ne citească mintea și să ne cunoască gândurile?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries