Întrebare
Ce înseamnă că Satan este un balaur (Apocalipsa 12)?
Răspuns
În Apocalipsa 12, apostolul Ioan este martorul unei teribile perioade de necaz înainte de a doua venire a lui Isus Hristos. Revelația sa include o privire cuprinzătoare, de-a lungul timpului, asupra luptei spirituale continue dintre Isus, poporul lui Dumnezeu și Diavol. Vedenia prezintă o femeie însărcinată care reprezintă Israelul. Femeia dă naștere unui copil, Isus Hristos, Mesia al Israelului (versetul 5; cf. Apocalipsa 19:15; Psalmul 2:9). El este farul de speranță în mijlocul necazului și eroul poveștii. Desigur, există și antagonistul, un balaur, care este explicat dincolo de orice îndoială ca fiind o metaforă pentru Satan: "Și balaurul cel mare, șarpele cel vechi, numit diavolul și Satana, acela care înșală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; și împreună cu el au fost aruncați și îngerii lui." (Apocalipsa 12:9)
Ioan descrie balaurul: "Iată, s-a văzut un mare balaur roșu cu șapte capete, zece coarne și șapte cununi împărătești pe capete. Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului și le arunca pe pământ." (versetele 3-4; vezi și Apocalipsa 13:1; 17:3) Acest balaur seamănă cu "a patra fiară" din vedenia lui Daniel, care era "nespus de grozav de înspăimântătoare și de puternică; avea niște dinți mari de fier, mânca, sfărâma și călca în picioare ce mai rămânea" (Daniel 7:7). Fiara lui Daniel avea, de asemenea, zece coarne, reprezentând zece regi pământești puternici pe care balaurul i-a influențat să asuprească poporul lui Dumnezeu (vezi Apocalipsa 17:12).
Satan a fost mult timp dușmanul de moarte al lui Dumnezeu, marele adversar și acuzatorul poporului Său (Geneza 3:1-5; Efeseni 6:11-13; 1 Petru 5:8; Apocalipsa 12:10). Scriptura îl descrie pe Satan ca pe un balaur pentru că este puternic, terifiant și capabil să provoace mult rău (1 Ioan 5:19; 1 Petru 5:8). În mod interesant, în Geneza, Satan apare ca un șarpe; până în cartea Apocalipsa, acest șarpe a crescut și s-a transformat într-un balaur monstruos.
Balaurul din Apocalipsa 12 caută să se răzbune pe Biserică prin persecuție, deoarece a fost aruncat din cer (Apocalipsa 12:9; cf. Isaia 14:12-15) și va fi înfrânt în cele din urmă de Hristos (Ioan 14:30; Romani 8:1; 1 Ioan 3:8; Coloseni 1:13; 2:15). Balaurul este în cele din urmă închis pentru o mie de ani (Apocalipsa 20:1-3; cf. Iov 7:12) și apoi eliberat pentru distrugerea finală (Apocalipsa 20:7-10; Isaia 27:1).
Cercetătorii Bibliei recunosc, în general, Apocalipsa 12 ca fiind un exemplu al "motivului mitului luptei" literare, o tehnică veche de povestire în care "linia de bază a intrigii descrie un dragon ... care se ridică deasupra zeului sau zeilor conducători. Dragonul obține o victorie temporară, care duce la o perioadă de haos. Cu toate acestea, zeul învins - sau un eliberator promis - învinge dragonul și reafirmă suveranitatea poporului conducător corespunzător" (Barry, J. D., et al., Faithlife Study Bible, Lexham Press, 2016, note privind Apocalipsa 12:1-18).
Ioan s-ar fi inspirat din povestiri familiare publicului său pentru a-și descrie vedenia. De exemplu, în mitologia greacă, relatarea nașterii lui Apollo are unele paralele, inclusiv o mamă însărcinată (Leto), un mare dragon marin (Piton) care intenționează să ucidă copilul nenăscut și un erou (Poseidon), care o ascunde pe Leto pe o insulă izolată până la nașterea lui Apollos. Mai târziu, Apollo îl ucide pe Piton pe Muntele Parnasos.
Dragonul este o creatură reptiliană, aducătoare de haos, des întâlnită în mitologia antică și în iconografia Orientului Apropiat antic. În Vechiul Testament, dragonul este asociat cu zeii păgâni și cu dușmanii poporului lui Dumnezeu. În mai multe pasaje, Dumnezeu învinge un dragon marin simbolic numit "Rahab" (vezi Psalmul 89:10 și Isaia 51:9 (NTR); cf. Iov 26:12-13 și Ezechiel 29:3). Domnul nostru este adevăratul ucigaș de dragoni.
Satan este într-adevăr ca un balaur cu puterea de a realiza fapte supranaturale (2 Tesaloniceni 2:9), de a ispiti (Matei 4:1; Efeseni 4:26-27; 1 Tesaloniceni 3:5), de a înșela (Ioan 8:44; 2 Corinteni 11:14; Apocalipsa 20:10), de a acuza (Iov 1:8-11; Zaharia 3:1-2), de a distruge și de a chinui (2 Corinteni 12:7; 1 Petru 5:8). Dar puterea lui Dumnezeu este mai mare (Romani 8:31; 2 Petru 1:3-4). Dacă suntem născuți din nou, Satan nu are nicio putere asupra noastră (Evrei 2:14-15). Noi, cei care Îl cunoaștem pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor, avem tot ceea ce ne trebuie pentru a trăi o viață evlavioasă în El (2 Petru 1:3-4). Duhul lui Hristos din noi este superior oricărei uneltiri a lui Satan (1 Ioan 4:4). Avem biruință asupra balaurului prin credința noastră în Isus Hristos (1 Ioan 5:4).
English
Ce înseamnă că Satan este un balaur (Apocalipsa 12)?