settings icon
share icon
Întrebare

Ce este sărbătoarea trâmbițelor?

Răspuns


Sărbătoarea trâmbițelor marca începutul a zece zile de consacrare și pocăință în fața lui Dumnezeu. Este una dintre cele șapte sărbători sau festivaluri evreiești stabilite de Domnul și una dintre cele trei sărbători care au loc toamna. Sărbătoarea Trâmbițelor începea în prima zi (la luna nouă) a lunii a șaptea. Numele său provine de la porunca de a suna din trâmbițe (Leviticul 23:24; Numeri 29:1-6). Se mai numește și Rosh Hashanah, care înseamnă "Începutul anului", deoarece marchează începutul calendarului civil evreiesc. În timpul acestei sărbători, nu trebuia să se facă niciun fel de muncă, dar trebuiau aduse arderi-de-tot și o jertfă pentru păcat în fața Domnului.

În pasajul din Levitic, cuvintele "trâmbițe" sunt o traducere a cuvântului ebraic teruah, care înseamnă "un strigăt" sau "o suflare". Se pare că trebuia să se sufle din șofar (cornul berbecului) în acest moment, așa cum se întâmpla și la celelalte luni noi (Psalmul 81:3). Tradiția iudaică indică faptul că atât cornul berbecului, cât și coarnele de argint (hazozerah) ale preoților erau folosite la Sărbătoarea trâmbițelor.

Sărbătoarea trâmbițelor era importantă din mai multe motive. În primul rând, ea comemora sfârșitul anului agricol și al anului festiv. De asemenea, Ziua Ispășirii cădea în a zecea zi a acestei luni, iar Festivalul Corturilor începea în a cincisprezecea zi. Sunetul trâmbițelor din prima zi a lunii anunța un timp solemn de pregătire pentru Ziua Ispășirii; acest timp de pregătire era numit "Zece zile de pocăință" sau "Zilele de uimire". Sunetul trompetelor era un fel de alarmă și poate fi înțeles ca un apel la introspecție și pocăință.

Sărbătoarea trâmbițelor, împreună cu celelalte șase sărbători ale Domnului, a prefigurat anumite aspecte ale lucrării lui Isus Hristos. Profeții au legat sunetul trâmbițelor de viitoarea Zi a Judecății: "Sunaţi din trâmbiţă în Sion! Sunaţi în gura mare pe muntele Meu cel sfânt, ca să tremure toţi locuitorii ţării. Căci vine ziua Domnului, este aproape!" (Ioel 2:1; vezi și Țefania 1:14, 16)

În Noul Testament, vedem că răpirea Bisericii va fi însoțită de sunetul unei trâmbițe (1 Corinteni 15:51-52; 1 Tesaloniceni 4:16-17). Fiecare dintre judecățile din Apocalipsa 8-9 este, de asemenea, semnalată de o trâmbiță. Așa cum șofarul a chemat națiunea evreiască să își îndrepte atenția către Domnul și să se pregătească pentru Ziua Ispășirii, tot așa "trâmbița lui Dumnezeu" ne va chema la cer și va avertiza lumea de judecata viitoare.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este sărbătoarea trâmbițelor?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries