settings icon
share icon
Întrebare

Ce este sărbătoarea de Purim?

Răspuns


Sărbătoarea Purim este o sărbătoare a evreilor care celebrează eliberarea lor, așa cum este consemnată în cartea Estera. Este cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Sorților (Purim fiind cuvântul ebraic pentru "sorți"). Sărbătoarea nu este menționată în Noul Testament, deși cercetătorii cred că sărbătoarea fără nume din Ioan 5:1 ar putea fi Purim.

În Estera, Haman, prim-ministru al regelui persan Ahașveroș, este insultat de liderul evreu Mardoheu, care a refuzat să se supună lui Haman. Haman îl convinge pe rege că toți evreii sunt răzvrătiți și trebuie să fie distruși. Pentru a stabili data genocidului, Haman se folosește de sorți, sau purim. Fără ca Haman să știe, regina lui Ahașveroș, Estera, este evreică și nepoata lui Mardoheu. Estera face apel la Ahașveroș pentru viața poporului ei. Regele nu poate revoca decretul de a-i ataca pe evrei, dar emite un nou decret care le permite evreilor să se apere. Ca urmare, Haman și familia sa sunt executați, iar evreii ucid 75.000 de potențiali atacatori. Pentru a comemora victoria, Mardoheu instituie sărbătoarea Purim, care va fi celebrată în fiecare an (Estera 9:26-32).

La fel ca Hanuca, sărbătoarea Purim s-a transformat mai mult într-o sărbătoare națională, decât într-una religioasă, deși începe cu rugăciuni specifice și cu citirea cărții Estera. Sărbătoarea implică, de asemenea, oferirea de daruri de mâncare prietenilor, acte de caritate față de săraci și o masă mare. Atunci când se citește cartea Estera, publicul participă, aplaudând atunci când este menționat numele lui Mardoheu și strigând și făcând zgomot atunci când este menționat cel al lui Haman. Zgomotele prin bătăi lemn numite ra'ashan sau "graggers" ajută la desființarea numelui lui Haman. Consumul de alcool face de obicei parte din eveniment și se spune că trebuie să se bea până când "Blestemat este Haman!" sună la fel ca "Binecuvântat este Mardoheu!". Există, de asemenea, muzică, dansuri, parade și oameni îmbrăcați în costume.

Ideea de a sărbători o eliberare s-a extins la comunități mai mici și chiar la familii individuale. Orașele și familiile evreiești care au avut parte de o eliberare miraculoasă din persecuții sunt cunoscute pentru a pune în aplicare propria sărbătoare anuală, numită "Purim local" sau "Purim personal". Adesea, comunitățile evreiești și evreiești mesianice își deschid sărbătoarea Purimului pentru public.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este sărbătoarea de Purim?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries