Întrebare
Ce era sărbătoarea primelor roade?
Răspuns
Sărbătoarea primelor roade era un festival poruncit de Domnul care avea loc în cadrul sărbătorii Paștelui. Una dintre cele șapte sărbători ale Domnului, Sărbătoarea primelor roade era celebrată în a șaisprezecea zi a lunii iudaice Nisan, la două zile după începerea sărbătorii Paștelui (aproximativ la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie). Sărbătoarea primelor roade servea ca o reamintire pentru israeliți a purtării de grijă a lui Dumnezeu în Țara Promisă. În cele din urmă, israeliții trebuiau să recunoască faptul că Dumnezeu i-a salvat din sclavia din Egipt și le-a oferit un loc în care să trăiască și să cultive pământul (Deuteronom 26:1-11).
După cum sugerează și numele său, Sărbătoarea primelor roade le cerea israeliților să aducă preotului "un snop, ca pârgă a secerișului" recoltate în fiecare an (Leviticul 23:10). Un snop este un mănunchi de boabe recoltate. Preotul lua apoi mănunchiul și îl flutura înaintea Domnului a doua zi după Sabat. În aceeași zi, toți israeliții trebuiau să sacrifice un miel de un an fără cusur ca ardere-de-tot și să aducă o ofrandă de mâncare din grâu, untdelemn și vin (Leviticul 23:11-13). Israeliții nu aveau voie să mănânce nimic din recoltă până în ziua în care prima parte era adusă în fața preotului. Primele roade Îi aparțineau lui Dumnezeu, iar poporul Israel Îl recunoștea pe Dumnezeu ca sursă a recoltelor lor și a aprovizionării lor în general (Leviticul 23:14).
La șapte săptămâni după Sărbătoarea primelor roade, israeliții sărbătoreau Sărbătoarea săptămânilor, una dintre cele trei "sărbători solemne" pentru care toți bărbații evrei trebuiau să călătorească la Ierusalim (Exodul 23:14-17; 34:22-23; Deuteronomul 16:16). Ceea ce este interesant în legătură cu aceste trei sărbători majore este că fiecare dintre ele cerea ca "primele roade" să fie oferite la templu, dar pentru culturi diferite. Sărbătoarea Corturilor presupunea oferirea primelor recolte de măsline și struguri. Sărbătoarea săptămânilor presupunea oferirea primei recolte de grâu. Iar Sărbătoarea primelor roade (în cadrul Paștelui) implica în mod specific oferirea primei recolte de orz.
Deoarece orzul este o cereală mai ușoară care se coace mai repede decât grâul, era "prima dintre primele roade" în calendarul evreiesc. Cu alte cuvinte, Sărbătoarea primelor roade marca prima recoltă a anului, accentuând simbolismul care le amintea israeliților de providența lui Dumnezeu. Primul lucru pe care îl făceau israeliții după un sezon lung și laborios de cultivare a recoltelor era să-și exprime recunoștința față de Dumnezeu pentru că le satisfăcea nevoile. Și pentru că Israelul antic era o societate bazată pe agricultură, israeliții recunoșteau providența lui Dumnezeu atât pentru hrana lor, cât și pentru veniturile lor.
Ca și celelalte sărbători evreiești din Vechiul Testament, sărbătoarea primelor roade a prefigurat în mod profetic venirea lui Mesia și lucrarea Sa. În 1 Corinteni 15:20, Pavel se referă la Hristos și la învierea Sa ca la "primele roade ale celor care au adormit". La fel cum prima parte a recoltei din Vechiul Testament a anticipat recolta completă care urma să vină, învierea lui Isus a anticipat învierea completă care urma să vină pentru toți cei care sunt în Hristos. Învierea Sa semnalează chiar începutul unei creații complet noi promise în Vechiul Testament (Isaia 43:18-19; 65:17). În mod similar, în Romani 8:23, Pavel spune că locuirea Duhului Sfânt este "primele roade" ale răscumpărării pe care Dumnezeu o va aduce creației Sale.
Pentru israeliții antici, Sărbătoarea primelor roade din timpul Paștelui era o ocazie de a mulțumi lui Dumnezeu pentru tot ceea ce le-a oferit. Pentru credincioșii de astăzi, este o prefigurare și o amintire a ceea ce a făcut Hristos în răscumpărarea creației și a ceea ce va face în cele din urmă, când va reveni.
English
Ce era sărbătoarea primelor roade?