settings icon
share icon
Întrebare

Ce era Sinedriul?

Răspuns


Termenul Sinedriu provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă "adunare" sau "consiliu" și datează din perioada elenistică, dar conceptul este unul care datează din vremurile Bibliei. În Tora, Dumnezeu îi poruncește lui Moise: "Adună la Mine şaptezeci de bărbaţi, dintre bătrânii lui Israel, din cei pe care-i cunoşti ca bătrâni ai poporului şi cu putere asupra lor; adu-i la cortul întâlnirii şi să se înfăţişeze acolo împreună cu tine." (Numeri 11:16) De asemenea, în capitolul al șaisprezecelea din Deuteronom, citim în versetul 18: "Să pui judecători şi dregători în toate cetăţile pe care ţi le dă Domnul, Dumnezeul tău, după seminţiile tale, şi ei să judece poporul cu dreptate." Țara a fost împărțită între seminții, iar în acele zone în care semințiile erau prezente, existau orașe și sate, iar în fiecare oraș și în fiecare sat trebuia să existe un tribunal. Dacă existau 120 de bărbați ca șefi de familie, aveau acolo un tribunal local numit Sinedriu. În orașele mai mici, unde nu existau 120 de bărbați ca șefi de familie, existau fie trei judecători, dacă orașul era foarte mic, fie șapte judecători care stăteau ca o curte, atât judecător, cât și juriu, în toate chestiunile legale.

Marele Sinedriu era instanța supremă a Israelului antic, formată din 70 de bărbați și din marele preot. În perioada celui de-al Doilea Templu, Marele Sinedriu se întrunea în Templul din Ierusalim. Curtea se întrunea în fiecare zi, cu excepția sărbătorilor și a Sabatului. Sinedriul, ca organism, revendica puteri pe care instanțele evreiești mai mici nu le aveau. Ca atare, erau singurii care puteau să-l judece pe rege sau să extindă limitele Templului și ale Ierusalimului și erau cei cărora li se adresau în final toate problemele de drept. Ultima decizie obligatorie a Sinedriului a fost luată în 358, când a fost adoptat calendarul ebraic. Sinedriul a fost dizolvat în urma persecuțiilor continue din partea Imperiului Roman. De-a lungul secolelor, au existat încercări de a reînvia instituția, cum ar fi Marele Sinedriu convocat de Napoleon Bonaparte.

În Noul Testament, Sinedriul este cel mai bine cunoscut pentru rolul său în seria de procese simulate care au dus la răstignirea lui Isus. Sinedriul a început cu o examinare informală a lui Isus în fața lui Ana, marele preot în exercițiu (Ioan 18:12-14, 19-23), urmată de o sesiune formală în fața întregului Sinedriu (Matei 26:57-68). Acolo s-a luat decizia de a-L preda pe Isus autorităților romane, pentru a fi judecat și răstignit.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce era Sinedriul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries