settings icon
share icon
Întrebare

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Samson?

Răspuns


Viața lui Samson e una de contradicții. A fost un om cu o putere fizică extraordinară, dar care a dat dovadă de o mare slăbiciune morală. A fost judecător timp de 20 de ani și nazireu, „închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui” (Judecătorii 13.5), și totuși, a încălcat în mod continuu regulile de nazireu. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el de multe ori, dându-i o mare tărie în lupta cu filistenii, asupritorii israeliților. Acest lucru în ciuda faptului că Samson era un afemeiat și un răzbunător. Viața lui Samson ilustrează necesitatea de a spune „nu” ispitelor cărnii, faptul că Dumnezeu folosește chiar și oameni cu defecte, păcătoși pentru a-Și îndeplini voia, consecințele păcatului și îndurarea lui Dumnezeu.

Viața lui Samson – nașterea sa

Istoria lui Samson începe cu anunțarea nașterii sale. Un bărbat danit, numit Manoah, era căsătorit cu o femeie care nu putea avea copii (Judecătorii 13.2). Îngerul Domnului a vizitat-o pe femeie și i-a spus: „Vei rămâne însărcinată și vei naște un fiu.” (versetul 3) Îngerul i-a poruncit și să urmeze regulile pentru nazireu în timpul cât va fi însărcinată – să nu bea băuturi fermentate, nimic făcut din struguri și să nu mănânce mâncare necurată. Femeia i-a spus lui Manoah, și el s-a rugat ca îngerul să-i mai viziteze o dată și să le dea mai multe informații despre cum să-l crească pe viitorul lor fiu (versetul 8).

Dumnezeu a răspuns la rugăciunea lui Manoah. Îngerul Domnului i S-a arătat din nou soției lui Manoah, și ea a fugit să-l aducă pe soțul ei. Îngerul a repetat mesajul pentru Manoah, care L-a întrebat pe înger care este numele Lui. Ca răspuns, îngerul a zis: „Pentru ce Îmi ceri Numele? El este Minunat.” (Judecătorii 13.18) Manoah a jertfit apoi un ied pe o piatră și, „pe când flacăra se suia de pe altar spre cer, Îngerul Domnului S-a suit în flacăra altarului” (versetul 20). Numai atunci și-a dat Manoah seama cu cine au vorbit: „A zis nevestei sale: «Vom muri, căci am văzut pe Dumnezeu.»” (versetul 22)

După cuvântul lui Dumnezeu, nevasta lui Manoah a dat naștere unui fiu, și ei l-au numit Samson. Domnul l-a binecuvântat în timp ce creștea.

Viața lui Samson – de la ispită la păcat

Cartea Judecătorii sare apoi în povestea lui Samson la căutarea lui după o nevastă. A vrut să se căsătorească cu o femeie filisteancă în ciuda protestelor părinților lui și încălcând Legea lui Dumnezeu care interzicea căsătoria cu păgâni. Mama și tatăl lui l-au însoțit pe Samson la Timna, ca să facă aranjamente pentru logodna lor. Pe drum, pe Samson l-a atacat un leu. „Duhul Domnului a venit peste Samson și, fără să aibă ceva în mână, Samson a sfâșiat pe leu cum se sfâșie un ied. ” (Judecătorii 14.6) Mai târziu, Samson a trecut pe lângă hoitul leului și l-a găsit plin de un fagure cu miere, pe care l-a mâncat. Aceasta a fost o încălcare a legii nazireatului: „În tot timpul cât s-a făgăduit Domnului prin jurământ, să nu se apropie de un mort.” (Numeri 6.6) Se pare că Samson știa că a făcut rău, fiindcă atunci când le-a dat miere părinților, „nu le-a spus că luase mierea aceasta din trupul leului” (Judecătorii 14.9).

Ospățul obișnuit de nuntă descris în Judecătorii 14.10 era, literalmente, o „petrecere cu alcool”. Ca nazireu, Samson trebuia să „se ferească de vin și de băutură îmbătătoare” (Numeri 6.3). Deși autorul cărții Judecătorii nu arată dacă Samson a băut sau nu vin sau băutură fermentată la ospăț, totuși s-a mai ivit o ocazia care a dus la păcat. În timpul ospățului, Samson a prezentat un pariu: oricine îi putea dezlega ghicitoarea va primi treizeci de haine de schimb și treizeci de veșminte de in (Judecătorii 14.12). Proaspăta soție filisteancă a lui Samson l-a trădat și le-a dat răspunsul la ghicitoare compatrioților ei. Furios, Samson a ucis treizeci de filisteni și le-a dat posesiunile lor celor care „rezolvaseră” ghicitoarea. Nevasta lui Samson i-a fost apoi dată unui alt bărbat. Întreaga chestiune josnică a fost folosită de Dumnezeu pentru scopurile Lui: „Lucrul acesta venea de la Domnul, căci Samson căuta un prilej de ceartă din partea filistenilor.” (versetul 4)

Viața lui Samson – Dumnezeu va folosi chiar și oameni cu defecte, păcătoși, pentru a-Și îndeplini voia

Samson a intrat de bunăvoie în situații care au dus la păcat, dar, de fiecare dată, Dumnezeu l-a folosit pentru gloria Lui. Chiar și păcatul nostru nu poate împiedica voia suverană a lui Dumnezeu să se împlinească. Samson, plin de mânie și răzbunare, a jurat că „le va face rău filistenilor” fiindcă i-au furat soția (Judecătorii 15.3). El a ars recoltele filistenilor (versetele 4-5) și, mai târziu, după ce filistenii i-au ucis soția, „i-a bătut aspru, pe spate şi pe pântece” (versetul 8).

Samson s-a ascuns o vreme în Iuda, însă iudeii, îngrijorați că Samson va înrăutăți situația lor cu filistenii, l-au legat și l-au dat dușmanului (Judecătorii 15.8-13). În timp ce filistenii se apropiau de prada lor imobilizată, „Duhul Domnului a venit peste el. Funiile pe care le avea la brațe s-au făcut ca niște fire de in ars în foc și legăturile i-au căzut de pe mâini” (versetul 14). Samson a apucat o falcă de măgar și a măcelărit 1.000 de filisteni cu ea (versetul 15).

În Gaza, Samson a plătit pentru serviciile unei prostituate. În noaptea aceea, oamenii din Gaza au aflat că Samson era în orașul lor și s-au pus la pândă să-l prindă în zori. Samson a scăpat trezindu-se în mijlocul nopții, apoi „s-a sculat și a apucat porțile cetății cu amândoi stâlpii, le-a scos împreună cu zăvorul, le-a pus pe umeri și le-a dus pe vârful muntelui din fața Hebronului” (Judecătorii 16.3).

Viața lui Samson – păcatul are consecințe

Scopul lui Dumnezeu de a-i înfrânge pe filisteni avansa prin Samson, dar el tot a fost socotit responsabil de păcatul lui și a experimentat consecințe pentru nebunia și neascultarea de care a dat dovadă. Samson s-a întâlnit și s-a îndrăgostit de o filisteancă pe nume Dalila. Domnitorii filisteni au mituit-o pe Dalila să descopere secretul puterii lui Samson și să-l dea în mâinile lor (Judecătorii 16.5). Dalila a început să-l roage insistent pe Samson să-i facă cunoscut secretul puterii lui. După ce i-a spus câteva minciuni, Samson i-a revelat în cele din urmă că tăria lui se datora punerii lui deoparte pentru Domnul; mai specific, faptul că părul capului lui nu a fost niciodată tuns (vezi Numeri 6.5). Dalila i-a informat pe domnitorii filisteni despre secretul puterii lui Samson, apoi a așteptat până când Samson a adormit și a chemat pe cineva să-i radă capul. Ea l-a trezit cu un strigăt: „Filistenii sunt asupra ta, Samson!” (versetul 20) Samson s-a ridicat să lupte, dar „nu știa că Domnul Se depărtase de el” (versetul 20).

Neascultarea continuă, voită a lui Samson a ajuns la capăt. Ajunsese încrezător în puterea lui până în punctul în care simțea că poate disprețui orice lege; se pare că în cele din urmă a ajuns la un punct în care a crezut că nu are nevoie de Dumnezeu. Drept urmare: „Filistenii l-au apucat și i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza și l-au legat cu niște lanțuri de aramă. El învârtea la râșniță în temniță.” (Judecătorii 16.21) În cele din urmă Samson a trebuit să înfrunte consecințele acțiunilor lui.

Viața lui Samson – Dumnezeu e îndurător

Filistenii au crezut că era timpul să celebreze victoria lor cea mare asupra lui Samson, și domnitorii s-au adunat în templul dumnezeului lor, Dagon, ca să-l laude pentru că l-a dat pe Samson în mâinile lor (Judecătorii 16.23). În timpul festivităților, l-au adus pe Samson din închisoare ca să-i distreze. Rezemându-se de stâlpii de susținere ai templului păgân, „Samson a strigat către Domnul și a zis: «Doamne Dumnezeule, adu-Ți aminte de mine, Te rog; Dumnezeule, dă-mi putere numai de data aceasta și, cu o singură lovitură, să mă răzbun pe filisteni pentru cei doi ochi ai mei!»” (versetul 28) Dumnezeu, în îndurarea Lui, i-a îndeplinit cererea lui Samson. Samson „s-a plecat cu toată puterea, și casa a căzut peste domnitori și peste tot poporul care era acolo” (versetul 30). Samson a ucis mai mulți filisteni la moartea lui – aproape 3.000 – decât în timpul vieții lui.

Samson a fost un om al credinței – e menționat în „Galeria credinței” din Biblie (Evrei 11.32). În același timp, a fost un om carnal, și multele lui greșeli le servesc de avertizare celor care s-ar juca cu focul, așteptându-se să nu se ardă. Viața lui Samson ne arată importanța faptului de a ne baza pe puterea lui Dumnezeu, nu pe a noastră; de a urma voia lui Dumnezeu, nu încăpățânarea noastră; și de a căuta înțelepciunea lui Dumnezeu, nu înțelegerea noastră.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce ar trebui să învățăm din viața lui Samson?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries