settings icon
share icon
Întrebare

Ce este un Sabat mare?

Răspuns


Un "sabat mare" este oricare dintre cele șapte sărbători anuale poruncite de Dumnezeu pentru israeliți în cărțile Leviticul și Deuteronomul, din Vechiul Testament. Leviticul 23 explică regulile pentru Sabatul săptămânal și apoi trece în revistă celelalte zile din timpul anului care necesitau o "odihnă de sabat" în care orice muncă era interzisă.

Începând cu primăvara, cele șapte Sărbători mari erau Paștele, Sărbătoarea Azimelor, Sărbătoarea Roadelor, Sărbătoarea Săptămânilor (Cincizecimea), Sărbătoarea Trâmbițelor, Ziua Ispășirii și Sărbătoarea Corturilor. Sărbătorile evreiești sunt strâns legate de recoltele de primăvară și de toamnă ale Israelului. În fiecare an, ele le aminteau israeliților de protecția și purtarea de grijă permanentă a lui Dumnezeu, dar, chiar mai important, ele prefigurau lucrarea răscumpărătoare a lui Mesia. Sabatele mari simbolizează istoria completă a mântuirii - adică lucrarea lui Hristos - începând cu moartea Sa pe cruce ca Miel de Paște și terminând cu a doua Sa venire, după care va locui cu poporul Său pentru totdeauna.

Evanghelia după Ioan spune că ziua care a urmat morții și îngropării lui Hristos a fost un Sabat mare, sau, după cum spune NIV, "un Sabat special" (Ioan 19:31). În acest caz, Sabatul mare era o zi de Sabat obișnuită care coincidea cu sărbătoarea Paștelui. Era un "Sabat dublu", ca să spunem așa, și era considerat "dublu sfânt": la Sabatul săptămânal, așa cum se respecta în mod normal, se adăuga prima zi a sărbătorii Paștelui, 15 Nissan, care purta, de asemenea, solemnitatea unui Sabat (vezi Leviticul 23:7-15).

Așadar, Isus a fost răstignit în ziua de dinaintea unui Sabat mare. Pentru că evreii nu voiau ca Ierusalimul să fie profanat într-o zi atât de sfântă ca un Sabat mare, i-au cerut guvernatorului ca trupurile lui Isus și ale celor răstigniți împreună cu El să fie date jos înainte de seară (vezi Deuteronomul 21:22-23).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este un Sabat mare?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries