settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau sabeenii?

Răspuns


Sabeenii erau un grup de oameni antici, menționați în Biblie ca provenind dintr-o națiune îndepărtată de Israel (Ioel 3:8). Ei erau un popor de statură înaltă (Isaia 45:14) și o națiune rivală a lui Israel (Iov 1:15). Sabeenii au trăit în țara Saba, despre care arheologia sugerează că a fost un stat comercial semitic care a existat timp de 1.000 de ani în zona care este acum Yemenul. Capitala Saba se numea Marib (sau Ma'rib), iar regatul a existat din 1200 î.Hr. până în 275 d.Hr. și făcea comerț în principal cu mirodenii. Ținutul sabeenilor a fost în cele din urmă distrus în urma unui război civil.

Sabeenii apar în trei pasaje biblice. Primul dintre ele, din punct de vedere cronologic, se află în cartea lui Iov. Iov a fost supus unei lungi liste de tragedii succesive, dintre care una a fost un atac al sabeenilor. Acești năvălitori au furat boii și măgarii lui Iov și i-au lovit cu sabia pe slujitorii săi, lăsând în viață doar un singur om care a alergat înapoi și i-a raportat lui Iov incidentul (Iov 1:13-15).

Următoarele două evenimente biblice în care sunt implicați sabeenii sunt două profeții, ale lui Isaia și Ioel. Isaia profețește despre o eventuală victorie a lui Israel asupra a trei culturi: egiptenii, cușiții și sabeenii. Bărbații din Saba sunt numiți "oameni de statură înaltă" în Isaia 45:14, ceea ce înseamnă că erau, aparent, oameni de statură și cu putere. Isaia profețește că toate aceste trei grupuri vor fi în cele din urmă umilite în fața lui Israel și vor recunoaște că Dumnezeul lui Israel este adevăratul Dumnezeu: "Popoarele acestea vor merge după tine, vor trece înlănţuite, se vor închina înaintea ta şi-ţi vor zice, rugându-te: «Numai la tine Se află Dumnezeu şi nu este alt Dumnezeu afară de El.»" (Isaia 45:14) În profeția lui Ioel, sabeenii sunt menționați ca o națiune îndepărtată căreia oamenii lui Iuda îi vor vinde pe dușmanii lor ca sclavi, ca semn al pedepsei lui Dumnezeu asupra Tirului și Sidonului, națiuni care au îndrăznit să se ridice împotriva poporului lui Dumnezeu (Ioel 3:4-8).

Regina din Saba, sau regina sudului, care a călătorit mult pentru a asculta înțelepciunea lui Solomon, era probabil o sabeană, iar bogățiile neprețuite pe care i le-a dăruit lui Solomon arată că sabeenii erau un popor bogat. La secole după vizita ei la Ierusalim, două triburi războinice s-au luptat pentru controlul Sabei și, în cele din urmă, au slăbit imperiul, iar acesta a fost depășit de Regatul Himyarite. În acel moment, puternicii sabeeni au încetat să mai existe ca popor distinct.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau sabeenii?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries