settings icon
share icon
Întrebare

Ce putem învăța din viața lui Rut?

Răspuns


Rut a fost o femeie moabită, dar din punct de vedere genetic era înrudită cu Israelul prin Lot, nepotul lui Avraam (Rut 1.4, Genesa 11.31, 19.37). Ruth a trăit în vremea judecătorilor. Ea s-a căsătorit cu fiul unei familii israelite în timpul cât aceștia au locuit în Moab, dar la un moment dat socrul ei, soțul și singurul frate al soțului ei au murit. Așadar, Rut a trebuit să ia decizia dacă să rămână în Moab, casa ei, sau să meargă cu soacra ei, Naomi, într-o țară pe care nu o cunoștea – Iuda.

Rut o iubea pe soacra ei și avea o mare compasiune față de ea, văzând că și-a pierdut nu numai soțul, ci și ambii fii. Cumnata lui Rut, Orpa, a decis să rămână cu poporul ei în Moab, însă Rut nu a putut suferi să se despartă de Naomi sau de Dumnezeul lui Israel pe care a ajuns să Îl cunoască. Împreună, Rut și Naomi au călătorit înapoi în Iuda, în orașul Betleem, unde au decis să se așeze. Mărturia lui Rut s-a răspândit, și Boaz, deținătorul unui ogor din apropiere, a auzit de credincioșia ei, așa cum e consemnat în Rut 2.11-12: „Boaz i-a răspuns: «Mi s-a spus tot ce ai făcut pentru soacră-ta de la moartea bărbatului tău și cum ai părăsit pe tatăl tău și pe mama ta și țara în care te-ai născut, ca să mergi la un popor pe care nu-l cunoșteai mai înainte. Domnul să-ți răsplătească ce ai făcut și plata să-ți fie deplină din partea Domnului Dumnezeului lui Israel, sub ale cărui aripi ai venit să te adăpostești!»”

Obiceiul în Israel era ca un bărbat să o ia pe soția fratelui său decedat, pentru a continua linia familială. Fiindcă singurul frate al soțului lui Rut decedase și el, ea și Naomi trebuiau să-și poarte singure de grijă. Rut ieșea în fiecare zi să culeagă spice pe câmp, ca să strângă mâncare pentru ea și pentru Naomi. A găsit de lucru în ogorul lui Boaz, fără să știe că acesta era rudă cu Naomi. Când Boaz s-a întors acasă, a observat-o pe Rut și l-a întrebat pe omul responsabil cu secerătorii despre ea. Slujitorul i-a spus lui Boaz despre credincioșia lui Rut față de Naomi și despre munca ei din greu pe câmp. Boaz i-a spus personal lui Rut să rămână pe ogoarele lui și să stea aproape de celelalte femei, spunându-i și că i-a avertizat pe tineri să nu se atingă de ea și a invitat-o să bea liber din apa pe care o scoteau ceilalți oameni, ori de câte ori îi era sete (Ruth 2.8-9). Rut a răspuns cu umilință și apreciere, întrebându-l de ce i-ar face o asemenea favoare ei, o străină, moment în care Boaz i-a spus că auzise despre sacrificiul făcut pentru soacra ei (Rut 2.10-13). Boaz a continuat să manifeste curtoazie față de ea, asigurându-i mâncare și instruindu-i pe culegători să lase intenționat grâne în urmă, pe care ea să le culeagă (Rut 2.14-16).

Când Ruth i-a spus Naomei unde culesese, Naomi a fost foarte fericită și i-a spus lui Rut că Boaz era o rudă apropiată, cu drept de răscumpărare, a lui Elimelec, soțul Naomei; prin urmare, Boaz era calificat să devină răscumpărătorul lui Rut. Era de maximă importanță în Israel perpetuarea numelui fiecărei familii din Israel, și acest lucru i-a dat lui Rut dreptul să îi ceară lui Boaz să împlinească acel rol. Naomi a încurajat-o pe Rut să continue să culeagă spice în ogoarele lui Boaz, lucru pe care l-a făcut pe tot parcursul seceratului orzului și grâului (Rut 2.18-23).

La seceratul orzului, Naomi a sugerat ca Rut să meargă la Boaz în timp ce vântura orzul și în esență să-i ceară să fie răscumpărătorul ei. Rut avea o minte deschisă și un duh învățabil, astfel că a ascultat de soacra ei și a făcut ceea ce i-a cerut aceasta (Rut 3.2-5). Rut a urmat instrucțiunile Naomei întocmai. Boaz a răspuns favorabil, dar știa că există un bărbat cu grad de rudenie mai apropiat, care ar fi fost primul în linie să o răscumpere pe Rut și proprietatea familiei ei. Omul trebuia să fie consultat în această privință înainte ca Boaz să o poată lua de soție pe Rut. Chiar în ziua următoare, Boaz s-a întâlnit cu cealaltă rudă, care a renunțat legal la toate drepturile lui față de Rut și față de proprietatea Naomei.

Rut și Boaz s-au căsătorit curând și au avut un fiu pe nume Obed. Femeile din loc s-au bucurat, văzând credincioșia lui Dumnezeu, și i-au spus Naomei: „Binecuvântat să fie Domnul, care nu te-a lăsat lipsită azi de un bărbat cu drept de răscumpărare și al cărui nume va fi lăudat în Israel! Copilul acesta îți va înviora sufletul și va fi sprijinul bătrâneților tale, căci l-a născut noră-ta, care te iubește și care face pentru tine mai mult decât șapte fii.” (Rut 4.14-15)

Rut s-a încrezut în Domnul, și El a răsplătit credincioșia ei dându-i nu numai un soț, ci și un fiu (Obed), un nepot (Isai) și un strănepot numit David, împăratul lui Israel (Rut 4.17). Pe lângă aceste daruri (Psalmul 127.3), Dumnezeu i-a dat lui Rut binecuvântarea de a fi enumerată în linia genealogică a lui Isus (Matei 1.5).

Rut e un exemplu a felului în care Dumnezeu poate schimba o viață și să o ducă în direcția pe care a rânduit-o El mai dinainte. Îl vedem ducându-Și la îndeplinire planul în viața lui Rut, la fel cum face în viața tuturor copiilor Lui (Romani 8.28). Deși Rut a venit dintr-un context păgân din Moab, odată ce L-a întâlnit pe Dumnezeul lui Israel, a devenit o mărturie vie pentru El prin credință. Deși a trăit în împrejurări umile înainte de a se căsători cu Boaz, a crezut că Dumnezeu e credincios să le poarte de grijă celor din poporul Lui. De asemenea, Rut e un exemplu pentru noi de muncă din greu și de credincioșie. Știm că Dumnezeu răsplătește credincioșia: „Și fără credință este cu neputință să fim plăcuți Lui! Căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este și că răsplătește pe cei ce-L caută.” (Evrei 11.6)

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce putem învăța din viața lui Rut?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries