settings icon
share icon
Întrebare

Cine au fost recabiții din Biblie?

Răspuns


Recabiții erau un grup de oameni nomazi cunoscuți pentru regulile lor stricte de a se abține de la vin, de la construirea de case, de la semănatul semințelor și de la plantarea viilor (Ieremia 35:6-7). Recabiții au fost credincioși în respectarea acestor reguli de-a lungul generațiilor, din vremea lui Iehu (2 Regi 10:15) până în vremea lui Ieremia (Ieremia 35:8-10) - peste 200 de ani.

Recabiții erau descendenții lui Recab, un chenit și, prin urmare, înrudiți cu madianiții și cu familia lui Moise prin căsătorie (vezi Judecători 1:16). Potrivit lui Ieremia 35:6, regulile stricte ale recabiților au fost puse în aplicare de un fiu (sau descendent) al lui Recab, numit Ionadab. Acesta este același Ionadab care l-a ajutat pe Iehu să scape Israelul de închinarea la Baal după vremea lui Ahab (2 Regi 10:15-27). Cercetătorii au păreri diferite cu privire la motivul pentru care Ionadab a pus în aplicare aceste reguli, dar mulți cred că el a căutat să păstreze stilul de viață primitiv al strămoșilor săi nomazi.

Dumnezeu S-a folosit de credincioșia recabiților pentru a-i preda o lecție importantă poporului Său. Domnul i-a spus lui Ieremia: "Du-te la casa recabiţilor, vorbeşte cu ei şi adu-i în Casa Domnului, în una din chilii, şi dă-le să bea vin!" (Ieremia 35:2) Profetul i-a adunat pe recabiți în Casa Domnului și a pus în fața lor vase pline cu vin (versetele 3-5). Recabiții au refuzat cu fermitate vinul și au explicat porunca strămoșului lor (versetul 6). Ei au rămas credincioși tradiției familiei lor.

Dumnezeu i-a spus apoi lui Ieremia să se ducă și să le spună oamenilor lui Iuda să învețe o lecție din ascultarea credincioasă a recabiților față de Ionadab (Ieremia 35:12-14). Dumnezeu a pus în contrast ascultarea recabiților cu neascultarea propriului Său popor. În repetate rânduri, Dumnezeu Își trimisese profeții Săi pentru a le spune israeliților să se întoarcă de la căile lor rele, dar poporul nu ascultase de Cuvântul lui Dumnezeu. "Da, fiii lui Ionadab, fiul lui Recab, păzesc porunca pe care le-a dat-o tatăl lor, însă poporul acesta nu M-ascultă!" (versetul 16)

Ca urmare a neascultării istorice a israeliților, Dumnezeu a promis că va aduce dezastru asupra națiunii (Ieremia 35:17). Dar Dumnezeu a lăudat familia recabită și le-a făcut o promisiune: "Ionadab, fiul lui Recab, nu va fi lipsit niciodată de urmaşi care să stea înaintea Mea!»" (versetul 19)

Avem multe de învățat de la această familie. Recabiții s-au opus cu tărie asimilării în cultura vremii. Ei au fost lăudați de Dumnezeu pentru credincioșia și ascultarea lor față de tatăl lor. Recabiții sunt un exemplu de statornicie. Dumnezeu dorește ca poporul Său să trăiască în ascultare și statornicie față de El.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine au fost recabiții din Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries