settings icon
share icon
Întrebare

Corespunde afirmația lui Luca că Isus S-a născut în Betleem în timpul recensământului lui Quirinius cu datele istorice?

Răspuns


Recensământul lui Quirinius a fost un punct de controversă între cercetătorii biblici și sceptici timp de secole. Istoria ne spune că Cezar Augustus a domnit peste Imperiul Roman din 27 î.Hr. până în 14 d.Hr. și a decretat efectuarea unui recensământ în timpul mandatului său. Irod cel Mare a domnit în Iudea până în anul 4 î.Hr., așa că Isus trebuia să Se fi născut cândva în sau înainte de anul 4 î.Hr. Luca ne oferă câteva detalii istorice pentru a pregăti terenul pentru nașterea lui Hristos: "În vremea aceea, a ieşit o poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea. Înscrierea aceasta s-a făcut întâia dată pe când era dregător în Siria Quirinius." (Luca 2:1-2)

Menționarea de către Luca a lui Quirinius ca guvernator al Siriei în timpul recensământului lui Cezar pare să cauzeze o problemă, deoarece istoria consemnează că Quirinius a deținut această funcție de guvernator între anii 6 și 7 d.Hr., la cel puțin zece ani după nașterea lui Isus. Există cel puțin trei posibilități de interpretare a textului din Luca 2:2 cu privire la recensământ și Quirinius:

(1) Luca a făcut o eroare istorică în ceea ce privește recensământul lui Quirinius. O astfel de gafă ar însemna, desigur, că Evanghelia lui Luca nu a fost inspirată de Duhul Sfânt și ar pune la îndoială tot restul scrierilor lui Luca.

(2) Cuvântul grecesc pentru "primul" din Luca 2:2 este o formă a cuvântului protos și poate fi tradus prin "înainte". Astfel, Luca 2:2 ar putea fi tradus de fapt: "Acesta a fost recensământul făcut înainte ca Quirinius să fie guvernator al Siriei."

(3) Quirinius a domnit de fapt în Siria în două ocazii diferite și au fost efectuate de fapt două recensăminte. "Primul recensământ" menționat în Luca 2:2 a avut loc în timpul primului mandat de guvernator al lui Quirinius, iar un altul în timpul celui de-al doilea mandat. Al doilea recensământ este menționat în Fapte 5:37 și a avut loc probabil între anii 6 și 7 d.Hr. (Josephus leagă acest recensământ de o revoltă condusă de Iuda din Galileea.) Luca a fost autorul atât al Evangheliei după Luca, cât și al cărții Faptele Apostolilor, iar scopul său a fost să facă "o cercetare cu de-amănuntul" (Luca 1:3). Se pare că Luca a facut într-adevăr o cercetare amănunțită: el menționează două recensăminte, iar în timpul primului S-a născut Isus. Ar fi puțin probabil ca un istoric atât de meticulos să facă o greșeală flagrantă în cronologia evenimentelor.

Doctrina creștină a ineranței Cuvântului lui Dumnezeu (2 Timotei 3:16; 2 Petru 1:20-21) ne determină să respingem explicația (1). Majoritatea dovezilor disponibile indică explicația (3) ca fiind cea mai bună perspectivă asupra lui Quirinius și a recensământului. Biblia este istorie adevărată, iar detaliile sale sunt mai demne de încredere decât scrierile istorice ale romanilor și ale lui Josephus.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Corespunde afirmația lui Luca că Isus S-a născut în Betleem în timpul recensământului lui Quirinius cu datele istorice?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries