settings icon
share icon
Întrebare

Care este semnificaţia răscumpărării?

Răspuns


Oricine are nevoie de răscumpărare. Condiţia noastră naturală era caracterizată de vină: “Căci toţi au păcătuit, şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu” (Romani 3:23). Răscumpărarea lui Hristos ne-a eliberat de vină, fiind “socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea, care este în Hristos Iisus” (Romani 3:24).

Beneficiile răscumpărării includ: viaţa veşnică (Apocalipsa 5:9-10), iertarea păcatelor (Efeseni 1:7), neprihănirea (Romani 5:17), eliberarea de blestemul legii (Galateni 3:13), înfierea în familia lui Dumnezeu (Galateni 4:5), eliberarea de robia păcatului (Tit 2:14; 1 Petru 1:14-18), pacea cu Dumnezeu (Coloseni 1:18-20) şi locuirea Duhului Sfânt în noi (1 Corinteni 6:19-20). A fi răscumpărat înseamnă a fi iertat, sfânt, justificat, liber, înfiat şi împăcat. Vezi de asemenea Psalmul 130:7-8; Luca 2:38 şi Faptele Apostolilor 20:28.

Cuvântul răscumpărare înseamnă “a plăti cuiva”. Termenul era folosit în special cu referire la cumpărarea libertăţii unui rob. Aplicarea acestui termen la moartea lui Hristos pe cruce este foarte elocventă. Dacă suntem “răscumpăraţi”, atunci condiţia noastră anterioară era cea de robie. Dumnezeu a cumpărat libertatea noastră, iar noi nu mai suntem în robia păcatului sau a legii Vechiului Testament. Această folosire metaforică a “răscumpărării” este învăţătura pasajelor din Galateni 3:13 si 4:5.

Un cuvânt înrudit cu conceptul creştin al răscumpărării este cel de “compensaţie” sau “plată”. Iisus a plătit preţul eliberării de păcat şi consecinţele lui (Matei 20:28; 1 Timotei 2:6). Moartea Lui a fost în schimbul vieţii noastre. De fapt, Scriptura este foarte clară atunci când spune că răscumpărarea este posibilă doar “prin sângele Lui”, adică prin moartea Lui (Coloseni 1:14).

Străzile cerului vor fi pline de foşti captivi care au fost răscumpăraţi, iertaţi şi eliberaţi, însă nu datorită vreunui merit de-al lor. Robii păcatului au devenit sfinţi. Nu este de mirare că vom cânta o cântare nouă – o cântare de laudă pentru Răscumpărătorul care a fost junghiat (Apocalipsa 5:9). Am fost robii păcatului, condamnaţi pentru separarea veşnică de Dumnezeu. Însă, Iisus a plătit preţul pentru a ne răscumpăra, şi prin aceasta ne-a dăruit eliberarea din robia păcatului şi izbăvirea de consecinţele lui veşnice.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care este semnificaţia răscumpărării?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries