settings icon
share icon
Întrebare

Este ideea de Qi compatibilă cu credința creștină?

Răspuns


Qi (scris și chi) poate fi definit ca „forța energetică ce dă viață tuturor lucrurilor”. Ideea de Qi vine din taoism, care ne învață că dezvoltarea și întărirea Qi-ului lăuntric al cuiva aduce beneficii spirituale și de sănătate. Lucrul acesta se face prin meditație, exerciții și alte tehnici. Medicina tradițională chineză, acupunctura și unele arte marțiale precum Tai Chi au scopul principal de a echilibra și de a spori Qi-ul la nivel fizic, mintal, emoțional și spiritual.

Numai din definiție, ne putem da seama că ideea de Qi nu este compatibilă cu credința creștină. O învățătură de bază a creștinismului este că Dumnezeu a creat toate lucrurile prin Isus (vezi Genesa 1.1 și Ioan 1.1-4). Dumnezeu e Cel care dă viața, și toate lucrurile sunt susținute de Dumnezeu, prin Isus (vezi Psalmul 147.9 și Coloseni 1.16-17).

Unii pot susține că Qi este doar un termen diferit pentru „viața” pe care Dumnezeu a suflat-o în Adam (Genesa 2.7). Însă nu putem transfera termenul Qi în credința creștină, pentru că filosofia din spatele lui Qi (taoismul) este și ea incompatibilă cu creștinismul. De exemplu, conceptul de „Dumnezeu” în taoism este că fiecare om are propria sa definiție a ceea ce este „dumnezeu”, și fiecare definiție e deplin acceptată – nu e nici rea, nici bună. În credința creștină, Dumnezeu nu e definit de percepțiile umane. În schimb, El ne revelează cine este (vezi Ieremia 29.13-14). Cu toate că Dumnezeu e infinit și întrece înțelegerea umană, El ne-a revelat anumite lucruri despre Sine și poate fi cunoscut personal de noi. În creștinism, Isus Cristos este singura cale spre o relație reală cu Dumnezeu (vezi Ioan 14.5-7).

Ideea de Qi nu poate fi separată de domeniul spiritual. Când cineva ia legătura cu domeniul spiritual, fie Îl va întâlni pe Dumnezeu, fie va întâlni forțele demonice. În Vechiul Testament, Dumnezeu i-a interzis lui Israel să se implice în anumite practici oculte. Aceasta era pentru protecția lor; practicile interzise i-ar fi pus în legătură cu forțele demonice (vezi Deuteronomul 18.9-13).

Practicile aparent inocente, cum ar fi echilibrarea sau întărirea Qi-ului, ar putea produce anumite beneficii percepute – sau cel puțin nu produc efecte „negative”, însă dacă aceste practici nu sunt în acord cu concepția biblică, trebuie evitate. Qi este un surogat al felului de viață care ne este oferită de Cristos (vezi Ioan 10.10).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este ideea de Qi compatibilă cu credința creștină?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries