settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu?

Răspuns


Cuvântul lui Dumnezeu afirmă că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu: "Căci tu eşti un popor sfânt pentru Domnul, Dumnezeul tău; Domnul, Dumnezeul tău, te-a ales ca să fii un popor al Lui dintre toate popoarele de pe faţa pământului." (Deuteronomul 7:6) Din veșnicie, Dumnezeu știa că va trebui să Se nască în rasa umană pentru a ne salva din starea de moarte spirituală în care ne aflam (Efeseni 1-2; Geneza 3). Dumnezeu plănuise de la început să Se nască într-o națiune sau popor de oameni foarte mic, numit evrei. Vechiul Testament povestește cum a stabilit Dumnezeu să creeze, să îl facă special și să țină în ființă acest popor.

Scopul final al alegerii evreilor de către Dumnezeu ca popor ales al Său a fost acela de a-L da pe Mesia, Isus Hristos, care va fi Mântuitorul lumii. Isus trebuia să provină dintr-o națiune sau un popor, iar Dumnezeu a ales Israelul. Dumnezeu L-a promis pentru prima dată pe Mântuitorul/Mesia după ce Adam și Eva au păcătuit (Geneza 3). Mai târziu, Dumnezeu a specificat că Mesia va veni din linia lui Avraam, Isaac și Iacov (Geneza 12). Tot mai târziu, El a restrâns ascendența lui Mesia la linia lui David (2 Samuel 7). De-a lungul istoriei sale, poporul Israel a fost conștient de statutul său de "ales" în fața lui Dumnezeu (vezi 1 Împărați 3:8; 8:53; Psalmul 105:43; Isaia 43:4; 65:9; și Amos 3:2). Faptul că Dumnezeu are în vedere un viitor veșnic pentru Israel este evident prin faptul că cinci șesimi din Biblie se referă direct sau indirect la ei - Isus fiind figura centrală care i-a adus împreună pe evrei și pe neamuri (Efeseni 2:14).

Faptul că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu înseamnă că au fost ținuți la un standard înalt. De la cei cărora li s-a dat mult, se cere mult (Luca 12:48), sau, așa cum a spus Dumnezeu printr-un profet: "Eu v-am ales numai pe voi dintre toate familiile pământului, de aceea vă voi şi pedepsi pentru toate nelegiuirile voastre." (Amos 3:2)

Responsabilitățile lui Israel au inclus păstrarea și conservarea Legii (Iosua 22:5); a fi "o împărăție de preoți și un popor sfânt" (Exodul 19:6); și a aduce "renume, laudă și onoare" Domnului (Ieremia 13:11). Înalta lor chemare vine direct de la Dumnezeul care i-a ales dintre toate națiunile pământului.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă că evreii sunt poporul ales al lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries