settings icon
share icon
Întrebare

Cine erau fereziții în Biblie?

Răspuns


Fereziții erau unul dintre cele câteva grupuri de oameni care ocupau țara Canaanului încă de pe vremea lui Avraam: "În ziua aceea, Domnul a făcut un legământ cu Avram şi i-a zis: «Seminţei tale dau ţara aceasta, de la râul Egiptului până la râul cel mare, râul Eufrat, şi anume ţara cheniţilor, a cheniziţilor, a cadmoniţilor, a hetiţilor, a fereziţilor, a refaimiţilor, a amoriţilor, a canaaniţilor, a ghirgasiţilor şi a iebusiţilor.»" (Geneza 15:18-21)

În Biblie, fereziții sunt menționați în 21 din cele 27 de liste de națiuni care au ocupat Canaanul înainte de cucerirea țării de către Israel. Numele de ferezit înseamnă "săteni" și îi desemna pe cei care trăiau în câmp deschis, mai degrabă decât în orașe mai mari, cu ziduri. Fereziții locuiau în regiunea de la sud și sud-vest de Muntele Carmel, în partea centrală fertilă a Canaanului.

În Geneza 13:7, păstorii lui Avram și ai lui Lot se certau pe teritoriul pe care locuiau fereziții. Pământul nu putea susține ambele turme și cirezi mari, așa că Avram l-a rugat pe Lot să găsească o soluție pașnică. Lot a ales să își mute familia și animalele în Valea Iordanului, în timp ce Avram s-a stabilit în Canaan.

Când Dumnezeu i-a vorbit lui Moise în tufișul care ardea, El a detaliat planul Său de a elibera poporul din sclavia Egiptului și de a-l duce în Tara Făgăduinței. Domnul i-a menționat pe fereziți printre cele șase națiuni care trăiau în "o ţară bună şi întinsă, într-o ţară unde curge lapte şi miere" (Exodul 3:8, 17).

În Exodul 23:23-24, Dumnezeu a poruncit distrugerea fereziților împreună cu alte cinci națiuni. Aceste națiuni păgâne care ocupau Canaanul erau dușmani ai lui Dumnezeu. Domnul a vrut ca Israel să le alunge din țară. El i-a dat poporului Israel aceste instrucțiuni: "Când Domnul, Dumnezeul tău, te va aduce în ţara în care vei intra şi o vei lua în stăpânire şi va izgoni dinaintea ta multe neamuri: pe hetiţi, pe ghirgasiţi, pe amoriţi, pe canaaniţi, pe fereziţi, pe heviţi şi pe iebusiţi, şapte neamuri mai mari la număr şi mai puternice decât tine, când Domnul, Dumnezeul tău, ţi le va da în mâini şi le vei bate, să le nimiceşti cu desăvârşire, să nu închei legământ cu ele şi să n-ai milă de ele. Să nu te încuscreşti cu popoarele acestea, să nu măriţi pe fetele tale după fiii lor şi să nu iei pe fetele lor de neveste pentru fiii tăi." (Deuteronomul 7:1-3)

Când Israel a intrat în Țara Făgăduinței sub Iosua, fereziții trăiau în ținutul muntos împădurit (Iosua 11:3), în teritoriile care vor fi atribuite lui Efraim, Manase și Iuda (Iosua 17:15).

Mai târziu, în cărțile Judecători și Ezra, citim că poporul lui Israel nu a alungat și distrus complet națiunea ferezită. În schimb, poporul lui Dumnezeu se încuscrise cu fereziții și cu alți locuitori ai Canaanului, în neascultare față de porunca lui Dumnezeu (Judecători 3:5-6; Ezra 9:1-2). Israeliții s-au închinat zeilor din Canaan și s-au lăsat contaminați moral de aceste popoare păgâne.

În timpul domniei regelui Solomon, fereziții rămași neintegrați au fost forțați să servească drept muncitori sclavi (1 Împărați 9:20-21).

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cine erau fereziții în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries