settings icon
share icon
Întrebare

Este biblică cartea "Paradisul pierdut" de John Milton?

Răspuns


"Paradisul pierdut" este un poem epic în 12 cărți, bazat pe istoria biblică a căderii lui Satan din rai și a păcatului lui Adam și al Evei în Grădina Edenului. Puternica credință puritană a lui Milton este evidentă în toată opera sa și ajunge la apogeu în poemele epice. Versurile de început ale "Paradisului pierdut" oferă argumentul operei, în care Milton invocă muza cerească pentru a-l ajuta să scrie:

"Despre prima neascultare a omului și despre rodul

Din acel copac interzis, al cărui gust mortal

A adus moartea în lume, și toată nenorocirea noastră,

Cu pierderea Edenului, până la un om mai mare [Hristos],

Să ne restaureze și să recâștige fericitul loc,

Cântă, o, muză cerească..."

La fel ca în cazul "Călătoriei Creștinului", a lui John Bunyan, "Paradisul pierdut" al lui Milton "completează" detalii despre ceea ce se întâmplă pe tărâmul spiritual. Milton prezintă interacțiunile dintre Dumnezeu și Satan, dintre Satan și Adam și Eva, dintre Satan și demonii săi etc., folosind licențe poetice și expresii lirice. Nimic din "Paradisul pierdut" nu contrazice în mod direct Biblia. Dar opera lui Milton nu trebuie înțeleasă ca un fapt biblic. Poate că cel mai faimos vers din poem este declarația rebelă a lui Satan: "Mai bine să domnești în iad, decât să slujești în rai." Această replică a fost repetată atât de des, încât este adesea confundată cu un citat din Biblie.

Trebuie remarcat faptul că poezia lui Milton poate fi dificilă pentru cititorul modern. "Paradisul pierdut" este plin de ritmuri și expresii ale limbii engleze din secolul al XVII-lea, iar Milton face adesea aluzie la mitologia greacă și la scriitori italieni, francezi și englezi ai Renașterii, mulți dintre ei nefiind familiari cititorului modern. Însă, din punct de vedere teologic și literar, opera sa este de primă mână. În mod uimitor, Milton și-a scris poemul epic în timp ce era complet orb, fiind nevoit să dicteze versurile secretarului său.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este biblică cartea "Paradisul pierdut" de John Milton?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries