settings icon
share icon
Întrebare

Din cine descind palestinienii moderni?

Răspuns


Înainte de jumătatea secolului al XX-lea, termenul palestinian era folosit ca termen regional, la fel ca atunci când se făcea referire la rezidenții unor părți ale Statelor Unite ca fiind "sudiști". Această utilizare datează cu câteva secole înainte de Hristos. Cuvântul palestinian își are rădăcinile într-un cuvânt ebraic care înseamnă "filistean".

Până la restabilirea Israelului ca națiune în 1948, Palestina era termenul folosit pentru teritoriul dintre Marea Mediterană și râul Iordan. Cuvântul "palestinian" era aplicat oricărei persoane care locuia în această zonă. Fiind unul dintre cele mai longevive locuri locuite în mod continuu de pe Pământ, această regiune și-a schimbat proprietatea politică de numeroase ori și a fost un nod de migrație pentru multe culturi. "Palestinienii" din zilele noastre reprezintă un amestec de locuitori locali și multe alte grupuri de musulmani aduși din Bosnia, Balcani și Caucaz de către turci în secolele XVI-XIX și din Sudan, Egipt, Siria și Liban, de către britanici în secolul al XX-lea.

Termenul de palestinian nu a căpătat înțelesul său popular actual decât la mijlocul secolului al XX-lea. În uzul comun de astăzi, termenul palestinian se aplică în principal rezidenților neevrei, vorbitori de limbă arabă, din această regiune. Totuși, această utilizare este foarte controversată, deoarece, în cea mai mare parte a istoriei omenirii, un "palestinian" a fost pur și simplu o persoană născută sau care trăia pe acest teritoriu. Atunci când este folosit doar cu referire la neevrei, el implică o revendicare istorică a teritoriului în opoziție cu Israelul. În realitate, conceptul de Palestina ca stat-națiune în opoziție cu Israelul sau ca grup rasial anterior prezenței locuitorilor evrei este fals din punct de vedere istoric.

Studii genetice recente au confirmat că strămoșii evreilor și ai arabilor din Palestina sunt extrem de asemănători. Geneticienii au ajuns la concluzia că oamenii care locuiesc în aceste regiuni au un strămoș comun, prin intermediul grupurilor de oameni care au trăit continuu pe teritoriul Palestinei. Acest lucru contrazice în mod direct afirmația conform căreia anumiți locuitori, în special locuitorii evrei din Israel, nu au nicio pretenție ancestrală față de acest teritoriu. În același timp, nu există nicio dovadă care să sugereze că palestinienii moderni sunt descendenți direcți ai canaaniților sau ai filistenilor din Vechiul Testament. Mulți arabi sunt descendenți ai lui Ismael; dar, din moment ce Canaanul a fost promis fiilor lui Iacov, arabii nu pot avea nicio pretenție biblică asupra pământului Palestinei.

Indiferent de definiții și de descendența precisă, palestinienii, la fel ca toate ființele umane, descind în cele din urmă din aceeași mamă și același tată originar (Geneza 3:20). Ființele umane au uitat adesea acest lucru atunci când au construit linii culturale, geografice și politice. O mare parte din neliniștea cu privire la cine ar trebui sau nu să fie numit palestinian sau dacă contează de unde provine un astfel de grup se bazează pe diviziuni care uită moștenirea noastră comună.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Din cine descind palestinienii moderni?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries